Filip David: Podržavam proteste, ali se malo plašim za njihovu budućnost

Filip David

Beograd, 26. januar 2019. – Pisac Filip David ocenio je u Novom danu da su protesti u Srbiji vrlo značajni, jer su pokrenuti nezadovoljstvom velikog broja građana načinom kako živimo.

Mislim da bi se trebalo zadržati na manjim zahtevima, trebalo je insistirati na medijima, na problemu nezavisnosti sudstva…“, rekao je David.

Govoreći o Međunarodnom danu sećanja na žrtve Holokausta, koji se obeležava 27. januara, David kaže da na svim stranama raste istorijski revizionizam, da svaka sredina želi da smanji broj žrtava u toku Drugog svetskog rata.

„Manje-više svi se odriču NOB-a, kako u Evropi raste nacionalizam, po pravilu raste i antisemitizam“, kaže on.

Ističe da je sve manje očevidaca Drugog svetskog rata.

Sve je manje onih koji su na neki čudesan način preživeli Holokaust, tako da se zaboravlja. Udžbenici se pišu ispočetka, pišu ih novi ljudi, po nekim direktivama, mislim da je zabrinjavajuće“, kaže on.

Stvoren je konsenzus oko svih tih stvari u našoj sredini i u drugim sredinama. To je ružno, a rekao bih i tragično, posebno za one koji su delimično doživeli taj Holokaust i sve te zločine, a posebno oni kojima su čitave porodice stradale“, kaže on.

Ističe da je to „kap u moru“, te da se sve određuje nekim drugim nivoima. Kaže da se oko Jasenovca stalno vode prepirke.

Na jednoj strani, u Hrvatskoj, vlast umanjuje broj žrtava, s druge strane, ovde postoje tendencije da se taj broj uveća. Teško može biti bilo kakvog zajedničkog stava. Činjenica jeste da je Jasenovac bio užasno stratište,bez obzira koji je broj žrtava“, kaže David.

Govoreći o Dušanu Makavejevu, kaže da je „jednom rečju bio divan čovek“.

„Odličan filmski stvaralac, usudio bih se da kažem da smo bili prijatelji. Makavejev je u svim ozbiljnijim enciklopedijama filmske umetnosti. On je značajan i za svetsku kinematografiju. Njegovim gubitkom gubi mnogo naša kinematografija, ali iza njega ostaju filmovi, koji se razlikuju od drugih“, kaže.

Ističe da svi ti filmovi nisu ništa izgubili vremenom, te da će sigurno ostati.

Crni film je bio nešto novo, sveže u kinematografiji. To je jedan sjajan period u istoriji naše kinematografije“, kaže on.

Za proteste u gradovima u Srbiji, kaže da su vrlo značajni, jer su pokrenuti nezadovoljstvom velikog broja građana načinom kako živimo.

Mislim da bi se trebalo zadržati na manjim zahtevima, trebalo je insistirati na medijima, na problemu nezavisnosti sudstva i, na kraju krajeva, da se Vučić istera na čistac, je l’ on zapravo za to da se problem Srbije i Kosova rešava ili ne. Ostalo je sve to malo u magli i nejasno. Podržavam proteste, ali se malo plašim za njihovu budućnost“, kaže David.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…