Festival tolerancije u Beogradu

Festival tolerancije će se prvi put održati u Beogradu od 13. do 15. novembra 2014. godine, a do sada je održan u Zagrebu, Rijeci, Sarajevu, Beču i na Cetinju.

Program festivala se sastoji od tri celine, filmskog, izložbenog i obrazovnog programa, kao i nagradnog konkursa za najbolji tvit na temu tolerancije.

U okviru filmskog programa biće prikazano 12 dugometražnih, dokumentarnih i kratkih filmova na temu borbe protiv fašizma i diskriminacije.

Svečano otvaranje festivala je u četvrtak, 13. novembra od 19 časova u Domu omladine Beograda, kada će premijerno biti  prikazan izraelski film „U potrazi za mađioničarem”.

Važan deo festivala čini obrazovni program, namenjen srednjoškolcima, studentima i  mladima.

U četvrtak, 13. novembra u 11 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda, predavanje o Holokaustu održaće Branko Lustig, višegodišnji logoraš i dobitnik dva Oskara. On će govoriti o ličnom iskustvu iz koncentracionih logora, kao i o važnosti tolerancije, međusobnog uvažavanja i prihvatanja različitosti.

Dan kasnije u isto vreme na istom mestu, Mirko Ilić, poznati grafički dizajner iz Njujorka i dobitnik brojnih nagrada, govoriće o
simbolima mržnje i neofašističkoj ikonografiji prisutnoj u javnim prostorima. Tema predavanja  je problem neznanja, prećutkivanja i nemara javnosti u opažanju simbola i grafičkog govora mržnje skinheadsa, neonacističkih grupa i ekstremnih navijača koje u poslednje vreme jačaju.

U okviru izložbenog programa, beogradskoj publici biće prikazani originalni plakati sa Velike antimasonske izložbe koju su okupacione vlasti organizovale 1941. godine u Beogradu. Cilj  izložbe bio je produbljivanje već rasplamsale mržnje prema Jevrejima.

Otvaranje izložbe održaće se u petak, 14. novembra od 18 časova u Ustanovi kulture Parobrod. Poslednjeg dana festivala, 15. novembra, od 17 časova u galeriji O3on biće otvorena izložba „Ništa ni o čemu“ umetnika Srđana Ćešića, kojom će autor predstaviti svoj kritički pogled na našu političku i širu društvenu stvarnost. U okviru izložbe biće prikazane ilustracije, fotomontaže, tekstovi i video radovi nastali kao deo aktivnosti na društvenim mrežama.

U toku je i nagradni konkurs za najbolji tvit na temu tolerancije. Korisnici društvene mreže Twitter mogu učestvovati na konkursu korišćenjem hashtag-a #TolerancijaJe.

Svi festivalski programi su besplatni.

Više informacija o festivalu možete naći na sajtu beograd.festivaloftolerance.com

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…