1. Početna
  2. Kultura
  3. Evropljani se manje bave kulturom

Evropljani se manje bave kulturom

Evropljani se manje nego pre pet godina bave kulturnim aktivnostima, kao izvođači ili posmatrači, a pad se beleži kod svih kulturnih aktivnosti, osim kod posete bioskopima, gde je ubeležen rast za procentni poen, na 52%, pokazalo je novo specijalno istraživanje Evropske komsije Eurobarometar. Kao glavni razlozi za manje angažovanje u kulturnim aktivnostima navode se nedostatak interesovanja i vremena i, u manjoj meri, novca. Istraživanje je pokazalo i da više od polovine ispitanika u Evropi koristi internet u svrhu kulture, pri čemu gotovo trećina barem jednom nedeljno.


Samo 38% građana Evropske unije u 2012. godini je učestvovalo u kulturnim aktivnostima, poput plesa ili fotografije, dok je među onima koji "pasivno" učestvuju u kulturi udeo onih koji svoje angažovanje ocenjuju visokim ocenama smanjen na 18% sa 21% u 2007.
 
Evropska komesarka za obrazovanje i kulturu Andrula Vasiliu reagujući na rezultate istraživanja izrazila je zabrinutost zbog toga što se manje Evropljana uključuju u kulturne aktivnosti kao izvođači, proizvođači ili potrošaci, dodajući da to zahteva novi vid angažmana vlada.
 
"Kulturni i kreativni sektori treba da se adaptiraju kako bi zadobili novu publiku i nove modele finansiranja" istakla je Vasiliu.
 
Građani EU, pokazalo je istraživanje, kulturne događaje najčešće prate gledanjem ili slušanjem kulturnih TV i radio programa – to je u 2012. godini praktikovalo 72% ispitanika barem jednom u proteklih 12 meseci, što je za šest procentnih poena manje nego 2007, kada je rađeno prethodno, prvo istraživanje navika u kulturi u EU.
 
Za praćenjem TV i radio programa sledi čitanje knjiga, što praktikuje 68% građana ili za tri procentna poena manje nego u prethodnom istraživanju. Najmanje popularni su odlasci u operu, na balet ili ples, što je 2012, kao i 2007. godine, radilo 18% anketiranih.
 
Gledano prema učestalosti bavljenja kulturom, bez obzira na vid kulturnih aktivnosti – od čitanja do odlaska u muzeje, najbolje su plasirane zemlje sa severa EU a predvode ih Švedska, gde 43% ispitanika svoje učešće u kulturnim aktivnostima ocenjuje kao visoko ili veoma visoko, Danska (36%) i Holandija (34%).
 
Na drugoj strani su Grčka, gde samo 5% građana smatra da je veoma prisutno u kulturnim dešavanjima, Portugalija i Kipar (po 6%), Rumunija i Mađarska (po 7%) i Italija (8%).
 
Pored toga, 34% građana EU kaže da nikada ili gotovo nikada ne učestvuje u kulturnim aktivnostima, što je za četiri procentna poena više nego pet godina ranije. U nekim zemljama broj takvih je osetno povećan – u Mađarskoj za 26 procentnih poena, na 54%, Rumuniji za 14 procentnih poena, na 55%, a u Grčkoj za osam procentnih poena, na 63%.

Opširnije o istraživanju Eurobarometra možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…