Eurobarometar: Građani EU sve veći značaj daju evropskim izborima i bezbednosti

EU izbori
Foto: europa.eu

Brisel – Velika većina Evropljana veruje da je glasanje na izborima za Evropski parlament još važnije u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, a sve je više onih koji prioritet daju odbrani i bezbednosti EU, pokazuju rezultati novog Eurobarometra.

Poslednje istraživanje Eurobarometar pred evropske izbore, koji se održavaju od 6. do 9. juna, pokazuje da su interesovanje za izbore, svest o tome kada će biti održani, kao i verovatnoća glasanja povećani od prethodnog istraživanja u jesen 2023.

Rast je još upečatljiviji u poređenju s istraživanjem iz proleća 2019, tri meseca pre prethodnih evropskih izbora, saopštio je Evropski parlament.

Šest od 10 građana je zainteresovano za predstojeće izbore za Evropski parlament, što je 11 procentnih poena više nego pred prethodne izbore, a 71% je reklo da će verovatno glasati, što je tri procentna poena više nego pre šest meseci i 10 procentnih poena više nego 2019.

Rezultati pokazuju da su građani EU veoma svesni značaja glasanja u trenutnom geopolitičkom kontekstu, sa 81% ispitanika koji su saglasni da to čini glasanje još važnijim. Velika većina u svim članicama podržava taj stav„, navodi se u saopštenju EP.

Trećina učesnika istraživanja je reklo da bi volelo da vidi borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti, kao i podršku javnom zdravlju (32%) kao glavne teme izborne kampanje.

Podrška privredi i otvaranje novih radnih mesta, kao i odbrana i bezbednost EU su na trećem mestu (31%).

Značaj koji građani pridaju odbrani i bezbednosti EU povećan je tokom mandata sadašnjeg saziva EP, posebno u svetlu rata Rusije protiv Ukrajine.

Sada se pominje kao prvi ili jedan od prvih prioriteta izborne kampanje u devet zemalja, najviše u Danskoj (56%), Finskoj (55%) i Litvaniji (53%).

U pogledu budućnosti, 37% građana EU daje odbrani i bezbednosti najveći prioritet u jačanju pozicije EU na globalnom nivou, a slede energetska pitanja i bezbednost hrane/poljoprivreda (po 30%).

Predsednica EP Roberta Mecola je rekla da su Evropljani svesni da su ulozi na glasanju visoki i da su izbori danas još važniji.

Parlament i Evropska unija ostvarili su neviđene rezultate proteklih godina. Bili smo suočeni sa izuzetnim i izazovnim okolnostima, ali smo izašli još jači i ujedinjeniji. Parlament je bio i nastaviće da bude glas građana i zagovornik u EU„, rekla je Mecola.

Pozitivnu sliku o Evropskom parlamentu ima 41% građana EU, najviše od kada je to pitanje prvi put postaljveno 2011. Neutralno mišljenje ima 40% ispitanika, a negativno 18%.

Većina ispitanika (56%) smatra da bi EP trebalo da ima značajniju ulogu, 28% misli suprotno, a 10% je zadovoljno sadašnjom ulogom.

Četiri od 10 građana kaže da je svetska uloga EU postala važnija tokom proteklih godina, 35% smatra da je ostala ista, a 22% da se smanjila.

Na nacionalnom nivou, relativna većina u 15 zemalja veruje da je EU postala važnija u svetu tokom godina, a tako misli najviše državljana Švedske (67%), Portugala (63%) i Danske (60%). S druge strane, najviše građana Slovenije (32%) i Češke (30%) smatra da je EU izgubila na važnosti.

Gotovo tri četvrtine ispitanika (73%) smatra da delovanje EU utiče na njihov svakodnevni život, uključujući petinu njih koji misle da ima veliki uticaj.

Velika većina (71%) se slaže da njihova zemlja ima koristi od članstva u EU.

Prolećni Eurobarometer sproveden je od 7. februara do 3. marta u svim članicama Unije, a anketirano je više od 26.000 ljudi, preneo je DES.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…