EU: Kriza nastala posle predsedničkih izbora u Belorusiji nije geopolitička, nego nacionalna kriza

Evropska unija

Brisel, 20. avgust 2020. – Evropska unija je uz narod Belorusije i podržava njegovo pravo da odluči o svojoj budućnosti. Izlaz iz krize mora da se nađe kroz inkluzivan nacionalni dijalog, bez nasilja i eskalacije krize, navodi se u zaključcima posle video samita EU.

Evropski lideri su istakli da kriza nastala posle predsedničkih izbora nije geopolitička, nego nacionalna kriza i da protesti nisu upereni protiv susednih zemalja.

Protesti u Belorusiji nemaju veze s geopolitikom. Ovde se radi o pravu naroda da slobodno bira svoje rukovodstvo„, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na konferenciji posle samita 19. avgusta.

EU ne priznaje predsedničke izbore koji nisu bili ni slobodni ni pošteni i poziva beloruske vlasti da nađu način za izlazak iz krize, bez nasilja i uz sveobuhvatan nacionalni dijalog.

U tekstu od osam tačaka objavljenom na sajtu EU, navodi se da narod Belorusije ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini i da članovi Evropskog saveta izražavaju jasnu solidarnost sa narodom Belorusije i njihovom željom da ostvaruju osnovna demokratska prava.

EU je osudila „nesrazmerno i neprihvatljivo nasilje“ državnih vlasti protiv mirnih demonstranata i pozvala da se „odmah i bezuslovno“ oslobode svi koji su nezakonito pritvoreni i da se sprovede transparentna istraga.

Navodi se da će EU uskoro uvesti sankcije „protiv znatnog broja pojedinaca odgovornih za nasilje, represiju i lažiranje izbornih rezultata“.[/quotes]

Lideri EU su se dogovorili i o paketu pomoći za narod Belorusije od 53 miliona evra. Od toga će milion evra dobiti civilno društvo i nezavisni mediji, dva miliona žrtve represije i nasilja, a 50 miliona je opredeljeno za borbu protiv pandemije korona virusa.

Samo miran i demokratski proces podržan nezavisnim i slobodnim medijima i jakim civilnim društvom može da pruži održiva rešenja. Sve strane, uključujući treće države treba da podrže takav proces„, navodi se u zaključcima.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je na konferenciji da o budućnosti Belorusije mora da odluči beloruski narod u Belorusiji“.

Demonstracije u Belorusiji nisu uperene ni protiv jedne susedne zemlje ili entiteta. Ovde se radi o narodu Belorusije i njihovom legitimnom pravu da odrede budućnost svoje zemlje„, rekla je Lajen.

Predsednica EK je izjavila da je EU spremna da pomogne „mirnu demokratsku tranziciju vlasti“ i da podržava predloge OEBS-a koji bi mogao da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije u Belorusiji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je posle samita EU izjavila novinarima da ne treba da bude stranog mešanja u rešavanje krize u Belorusiji. Intervencija Rusije bi, kako je rekla, zakomplikovala situaciju, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…