Đukanović: Nemačka pohvalila sve što je Crna Gora uradila do sada

Milo Đukanović

Podgorica, 8. oktobar 2020. – Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da su se tokom razgovora sa nemačkim zvaničnicima čule reči priznanja za postupanje i dosadašnje i nove vlasti u periodu nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Dijalog sa Nemačkom značajan je za svaku državu, posebno za malu kakva je Crna Gora, ocenio je Đukanović nakon radne posete Berlinu 7. oktobra, navodeći da je od nemačkih zvaničnika čuo reči priznanja za sve što je Crna Gora do sada uradila.

Đukanović je rekao da je razgovor na najvišim političkim adresama u Berlinu od izuzetnog značaja za Crnu Goru. On je kazao da je razgovarao sa predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, predsednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom, ministrom inostranih poslova Hajkom Masom i sa predstavnicima dve značajne poslaničke grupe u parlamentu.

Kako je naveo, vrlo je korisno to što su se u svim tim razgovorima mogle čuti reči priznanja za ono što je Crna Gora do sada uradila na planu svog demokratskog razvoja.

„Reči priznanja i za napredak koji je ostvaren na planu usvajanja evropskih standarda i zauzimanja željene pozicije u okviru evroatlantskih integracija, kao i za napredak koji smo ostvarili na putu ka Evropskoj uniji“, dodao je Đukanović.

On je posebno istakao razgovor sa Štajnmajerom „koji je bio prepun priznanja za ulogu koju je Crna Gora igrala, i dalje igra na Zapadnom Balkanu – ulogu promotera evropskih vrednosti“.

Prema rečima Đukanovića, čule su se i reči priznanja za postupanje i dosadašnje i nove vlasti u periodu nakon izbora.

„Dakle, reči priznanja za to što je dosadašnja vlast priznala rezultate izbora i najavila svoje aktivno učešće u parlamentu i odgovoran odnos prema državnim interesima, ali i reči očekivanja od nove vlasti da će, nakon izjava koje su dali, i svojim delima potvrditi da žele da nastave ono što je Crna Gora ostvarila u dosadašnjem periodu“, kazao je Đukanović.

On je ocenio da je njegova poseta Berlinu bila izuzetno sadržajna i korisna.

„Sa optimizmom se vraćam u Crnu Goru u uverenju da će ona i u narednom periodu uživati veoma značajnu podršku sa ove izuzetno važne i svetske adrese, i da će nam ta podrška biti veoma važna za savladavanje izazova sa kojima će se Crna Gora suočiti“, dodao je Đukanović, prenosi Euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…