Država ne prepoznaje značaj socijalnih preduzeća

Fondacija Centar za demokratiju

Beograd, 4. jun 2018. –  Država ne prepoznaje značaj socijalnih preduzeća za zajednicu, na šta ukazuje činjenica da u Srbiji postoji svega četiri stotine ovakvih firmi, rečeno je na debati „Socijalno preduzetništvo – novi vid zapošljavanja u Srbiji“.

Debata „Socijalno preduzetništvo – novi vid zapošljavanja u Srbiji“ održana je u četvrtak, 31. maja 2018. godine u Medija centru u Beogradu.

Fondacija Centar za demokratiju i Fridrih Ebert Fondacija organizovali su razgovore na temu socijalnog preduzetništva iz perspektive održivog razvoja, kako bi dali odgovore na pitanja koliko on može biti značajan za uključivanje osetljivih društvenih grupa na tržište rada i povećanje socijalne kohezije.

Ova tema nije popularna. Socijalno preduzetništvo se zasniva na ekonomskom razvoju, što je značajna komponenta ovakvog vida poslovanja“, kazala je Sarita Bradaš iz Fondacije Centar za demokratiju.

Zamenica generalne sekretarke Evropskog pokreta u Srbiji Dina Rakin navela je da su prva preduzeća ovog tipa u Srbiji osnovana još devedesetih godina od strane izbeglica, kako bi se lakše prilagodili novonastalim životnim okolnostima.

Socijalno preduzetništvo je prostor u kojem se može praktikovati demokratija. Srbija ne radi aktivno na promociji ovakvog poslovanja, stoga ono ima udela u svega 0,2 odsto ukupnog BDP-a i zapošljava samo 0,6 procenata raspoložive radne snage“, kazala je Rakin, dodajući da su ovoj zemlji potrebne senzibilisane institucije koje će pružati podršku ljudima ukoliko se odluče da na ovaj način realizuju svoje biznis ideje.

Preporučujemo da pročitate i intervju sa Dinom Rakin na temu socijalnog preduzetništva.

Potrebno je što pre otvoriti javnu raspravu o socijalnim preduzećima i razmotriti sve raspoložive vidove podrške. Pristup finansijama za ovakav oblik poslovanja je prilično ograničen“, kazala je ona, naglašavajući da su u toku svetske ekonomske krize jedino preduzeća ovog tipa ostvarivala kontinuirani rast.

Zato je važna promocija. U Evropi se posebna pažnja pridaje razvijanju mehanizama kojim bi se socijalna preduzeća umrežila između sebe i na taj način postala održiva“, zaključuje Dina Rakin.

Detaljan izveštaj sa održane debate možete pročitati na sajtu Fondacije Centar za demokratiju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…