DRI i građani su prirodni saveznici

Državna revizorska institucija

Građani i organizacije civilnog društva (OCD) trebalo bi da se više uključe u rad Državne revizorske institucije (DRI) da bi se pojačao nadzor nad javnim sektorom, ocenjeno je na predstavljanju studije Centra za evropske politike.

U 2012. su građani i OCD uputili DRI 92 prijave i pritužbe a za prva četiri meseca ove godine 38 podnesaka. DRI je najavila da će razvijati interne procedure za postupanje po prijavama građana a razmišlja i o uspostavljanju portala za prijem prijava. Među preporukama iz studije je i ona o određivanju roka za odgovor DRI na prijave građana i OCD.

Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović je 29. avgusta na predstavljanju studije "Civilno društvo i građani u procesu eksterne revizije" u Skupštini Srbije kazao da se beleži porast prijava i pritužbi koje građani dostavljaju toj instituciji.

"Građani kao krajnji korisnici vladinih aktivnosti i usluga predstavljaju bogat izvor znanja i informacija o rezultatima rada i poslovanja vlade. Zato su DRI i građani prirodni saveznici sa istim zadatkom", ocenio je Sretenović.

On je kazao da su tokom 2012. godine građani i organizacije civilnog društva uputili 92 prijave i pritužbe DRI, a za prva četiri meseca 2013. godine 38 podnesaka.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…