Dragojlović: Kapacitet Srbije kao demokratske zemlje ozbiljno doveden u pitanje (VIDEO)

Nataša Dragojlović
Foto: mc.rs

Beograd – Politikološkinja Nataša Dragojlović je, povodom Rezolucije Evropskog parlamenta o decembarskim izborima, ocenila da je kapacitet Srbije kao demokratske zemlje ozbiljno doveden u pitanje „i to će ostaviti posledice“.

Ne samo po evropske fondove koji su danas pominjani, nego po njen ugled i kredibilitet u zalaganju za neke druge stvari u kojima je pravo na strani Srbije„, kazala je ona za Insajder.

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju o izborima u Srbiji u kojoj traži međunarodnu istragu parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u Srbiji, sa posebnim naglaskom na beogradske izbore.

Rezolucijom se traži revizija sredstava iz evropskih fondova namenjenih vladi Srbije, odnosno suspendovanje finansiranja ukoliko srpske vlasti ne primene ključne preporuke koje se tiču izbora.

Iako je Rezolucija neobavezujuća, Dragojlović smatra da su izjave predstavnika vlasti u kojima umanjuju njen značaj, kako je kazala, neodgovorne.

Prema njenim rečima, Rezolucija iskazuje politički stav zakonodavnog tela EU i predstavničkog tela čitave EU.

Koliko sam shvatila, ona je doneta jednom vrlo ubedljivom većinom, što znači da su se politički akteri različitih političkih orijentacija složili oko toga da, ako je izborna volja građana dovedena u pitanje, kakvim radnjama ili neregularnostima, to zahteva dodatno pojašnjenje„, kazala je Dragojlović.

Ona smatra da je „loša situacija za Srbiju“ to što se o izbornim nepravilnostima govori u Evropskom parlamentu.

To jeste loša poruka javnosti EU, jer to o čemu se i prošli put raspravljalo na sednici Evropskog parlamenta, dospelo je do ušiju građana u čitavoj EU preko njihovih političkih predstavnika koji se nalaze i u Evropskom parlamentu„, kazala je ona.

Došlo je, kako je navela, i do ušiju šefova država i vlada, ministarstava, „dakle svih država članica EU„.

Kako smatra sve to vodi ka „priznanju da nešto sa demokratijom u Srbiji nije u redu„.

Kada je reč o istrazi izbornih nepravilnosti koja se pominje u Rezoluciji, Dragojlović smatra da nije moguća bez saglasnosti vlasti u Srbiji.

Nekadašnja koordinatorka Nacionalnog konventa o EU za Srbiju smatra i da je teško prognozirati da li će vlasti u Srbiji da dozvole jednu takvu istragu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…