Dragan Bursać nominovan za European Press Prize 2018.

Dragan Bursać

Sarajevo, 10. februar 20018. – Kolumnista portala Al Jazeere Balkans Dragan Bursać ušao je u najuži izbor za dobijanje nagrade European Press Prize 2018. u kategoriji “Mišljenje (kolumne)”.

Ove godine na adresu European Press Prizea došlo je više predloga nego ikad, čime je čast učinjena autoru Bursaću još i veća.

Zaista sam izuzetno ponosan, mislim da je ovo jedno veliko priznanje za celi tim”, poručio je Bursać.

Bursaćeve kolumne kojima je ušao u najuži izbor, što je samo po sebi izuzetno priznanje, objavljene su na portalu Al Jazeere Balkans, a potom preuzete i citirane na mnogim portalima i društvenim mrežama.

U najužu konkurenciju za nagradu ušao je njegov tekst Treće streljanje dječaka Petra iz Konjica, koji je preveden i na engleski.

Zbog svog kritički intoniranog pisanja Bursać je često bio meta napada. Sredinom prošle godine, nakon objavljivanja teksta pod naslovom “Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?”, primio je ozbiljne pretnje smrću.

U tekstu je izneo mišljenje o tada najavljenom skupu podrške Ratku Mladiću, optuženom za najteže zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Najavljeno je da će se skup održati 11. jula, na dan obeležavanja godišnjice srebreničkog genocida.

Zbog svojih tekstova i javno izrečenih stavova više puta je suočen s pretnjama smrću. Kaže da su “dve krajnosti najgore što se čoveku može desiti – ili da potpuno ogugla na te pretnje, a mora ako hoće da radi, ili da upadne u paranoju”.

Nagrade European Press Prize dodeljuju se u pet kategorija, a prošlogodišnji dobitnik u kategoriji “Mišljenje” jest irski kolumnist Fintan O’Toole.

O’Toole je nagradu dobio za seriju tekstova koje je napisao o Brexitu i objavio u Guardianu, The Irish Timesu i Observeru.

U tekstovima je tematizovao pitanje britanskog napuštanja Evropske unije pre, tokom i nakon referenduma.

Ceremonija dodele nagrada biće održana 18. marta ove godine u Budimpešti.

Od 2014. godine, kada je Boris Dežulović dobio nagradu za kolumnu objavljenu u Globusu, Vukovar, grad spomenik, nijedan kolumnista/kinja nisu ušli na shortlistu sa prostora bivše Jugoslavije, čime je ova nominacija kolumniste Al Jazeere Dragana Bursaća još značajnija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…