Đelem Fest: Putujući festival promocije nacionalnih manjina Srbije

ĐELEM FEST (Putujući festival promocije nacionalnih manjina Srbije) je novi model promovisanja kulturnih, tradicionalnih, verskih, istorijskih i drugih vrednosti nacionalnih manjina koje žive na teritoriji Republike Srbije, među pripadnicima većinskog stanovništva u gradovima Srbije, putem direktnog upoznavanja građana (posebno mladih) sa istorijom, religijom, jezikom, tradicijom i kulturom nacionalnih manjina koje su manje prisutne (ili ne postoje) u njihovim lokalnim zajednicama.

Promovisanjem pomenutih vrednosti uticaće se na smanjenje stereotipa i predsrasuda prema manjinskim zajednicama u Srbiji, koje je po svim relevantnim pokazateljima prisutno na visokom nivou, posebno među mlađom populacijom većinskog stanovništva u Srbiji.

Kako je za ovakvo stanje najveća odgovornost među političkim i kulturnim elitama koje zagovaraju ksenofobiju, a sa druge činjenične stavke – isti mladi nisu nikada bili u prilici da se lično upoznaju sa predstavnicima pomenutih i drugih nacionalnih manjina, naš projekat ima za cilj uspostavljanje direktne komunikacije većinskog stanovništva Srbije i nacionalnih manjina.

Posebno onih, koje nisu prisutne u ciljnoj lokalnoj zajednici. Zato se naša forma promocije kulture nacionalnih manjina i zove Đelem fest (po opšte poznatoj romskoj himni: Đelem, đelem – „Putujem, putujem“) jer će putovati, odnosno obilaziti gradove i opštine u Srbiji.

Aktivnosti Đelem Festa će se realizovati organizovanjem promocije nacionalnih manjina putem formi kulture i umetnosti (muzički koncerti, narodne igre, promocije kuhinja…), formi javnog zagovaranja (predavanja/tribine/debate/okrugli stolovi na temu istorije i tradicije, religije, međusobnih odnosa…) i radioničarskih formi (radionice jezika, kulture…).

Organizatori ĐELEM FEST- a su kragujevačke organizacije civilnog društva – “Roma Centar” i NVO “MillenniuM”.

Izvor: FB stranica Đelem Fest

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…