Demostat: Rešenje za Kosovo po principu dogovora za Severnu Irsku

Poglavlje 35

Beograd, 05. januar 2019. – Odnosi između Srbije i Kosova mogu da budu rešeni uz korišćenje principa iz Sporazuma na Veliki petak iz 1998. godine kojim je Severna Irska dobila dobila specijalni status s velikim ovlašćenjima unutar Velike Britanije, prenosi portal Demostat.

Portal navodi da su tim sporazumom oba dela dobila "legalne mehanizme za opsežnu međusobnu saradnju", pri čemu je veliki značaj dat razvoju demokratskih institucija u Severnoj Irskoj, zaštiti ljudskih prava i bezbednosti njenih građana, ubrzanom ekonomskom i socijalnom razvoju.

"Nije se tražilo samo geopolitičko rešenje, već pre svega način da ljudima koji žive u Severnoj Irskoj ali i Velikoj Britaniji i Republici Irskoj, a upućeni su na saradnju, u svakom pogledu bude bolje", navodi Demostat.

To u slučaju Kosova znači da bi "Zajednica srpskih opština kada je u pitanju severni deo Kosova tako i krajevi južno od Ibra sa srpskom većinom dobila široka ovlašćenja uz precizno definisane efikasne međunarodne garancije da ona jednostrano ne mogu da budu oduzeta od strane Prištine", navodi se u autorskom tekstu Milomira Mandića.

Položaj Srba bi morao da bude takav da su konstitutivni narod na Kosovu sa svim teritorijalnim, upravnim i drugim rešenjima koji iz toga proizlaze a garantuju im ravnopravnost, progres i sigurnost, uz primenu principa pozitivne diskriminacije, "ali ne i na način koji bi, kao u BiH, blokirao odluke od značaja za druge narode".

Srbija bi po tom predlogu, navodi se u tekstu, prihvatila da Kosovo uđe u UN i druge međđunarodno organizacije, "odnosno da sa njim potpiše sporazum po uzoru na nekadašnji dogovor Zapadne i Istočne Nemačke" koji uporno "Berlin predlaže kao putokaz".

"Tako bismo, uvažavajući na kreativan način irsko-britansko kao i nemačko iskustvo koje je od značaja za nas, došli do funkcionalnog rešenja koje podrazumeva (1) da na sreću Albanaca Kosovo može da zaokruži svoje državno bitisanje, a da Srbija ne mora de jure da ga prizna i (2) da u korist Srba bude stvoren entitet umnogome nalik Republici Srpskoj ali bez konflikta koji bi to izazvalo sa Prištinom i njene obaveze da ga tretira u državno-pravnom smislu kao polovinu Kosova", piše Demostat.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…