1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. CVP: Poreska uprava da pokaže visoki stepen profesionalnosti u slučaju “Siniša Mali“

CVP: Poreska uprava da pokaže visoki stepen profesionalnosti u slučaju “Siniša Mali“

Centar za vladavinu prava (CVP) poziva Poresku upravu Ministarstva finansija da, nakon novog teksta koji je objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, u postupku unakrsne kontrole imovine i prihoda gradonačelnika Beograda Siniše Malog, proširi krug lica i poreskih obveznika koji su predmet provere.

Nije suština samo to da li je Siniša Mali legalno sticao imovinu, već treba ispitati i način sticanja imovine svih lica poveznih sa gradonačelnikom. Dostupna dokumentacija ukazuje na sumnju da je kompletna uža porodica Siniše Malog učestvovala u sumnjivim transakcijama između domaćih pravnih lica i pravnih lica iz of-šor poslovne zone. A sve transakcije se direktno dovode u vezu sa ulogom Siniše Malog u ranijem talasu privatizacije više preduzeća tokom kog je devastirana nacionalna ekonomija.

CVP pozdravlja najavu Agencije za borbu protiv korupcije da će po službenoj dužnosti pokrenuti postupka protiv Siniše Malog, a na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima, međutim to nije i ne sme da bude opravdanje za ćutanje nadležnih iz Poreske uprave.

Poreska uprava je od agencije još u januaru ove godine dobila sporan izveštaj o imovini Siniše Malog i javnost devet meseci kasnije ne zna epilog i rezultate ispitivanja imovine i prihoda gradonačelnika.

Ćutanje administracije Poreske uprave podstiče nepovrenje javnosti u zakonitost rada te institucije koja se promoviše prilikom zatvaranje ugostiteljskih objekata, zbog neizdavanja fiskalnih računa, a sa druge strane žmuri pred sistemskom korupcijom i bogaćenjem političara. Pravo javnosti da zna da li su gradonačelnik Beograda Siniša Mali i sa njim povezana lica proteklih godina legalno sticali imovinu u odnosu na visinu godišnjih oporezivih prihoda i da li Poreska uprava uopšte preduzima bilo kakve aktivnosti u tom pravcu.

Centar za vladavinu prava (CVP) očekuje da će, u narednom periodu, Poreska uprava Ministarstva finansija i Agencija za borbu protiv korupcije pokazati visok stepen nezavisnosti, profesionalnost i efikasnost u postupcima koje te institucije vode u vezi sa načinom sticanja imovine, prihodima i vršenjem javnih funkcija gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Ovo je tema od prvorazrednog značaja za celo društvo s obzirom na potrebu izgradnje i jačanja kapaciteta institucija sistema i najavu iz Vlade Republike Srbije da će biti donet Zakon o poreklu imovine.

Izvor: Centar za vladavinu prava (CVP)

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…