Cvejić: Mediji treba da budu kontrolori vlasti

Bojan Cvejić

Beograd, 03. decembar 2019. – Vlast svaku kritiku treba da shvati kao dobronamernu i da medije posmatra kao partnere, izjavio je urednik internet portala Danas Bojan Cvejić i podsetio da je uloga medija da budu kontrolor vlasti.

U serijalu FoNetovih razgovora Presstup Cvejić je pozvao predstavnike države da prestanu da komentarišu ono što im se ne sviđa od objava u medijima, već da shvate da mediji mogu da ukažu na neke probleme, kao na to da možda neko iz njihovih redova nije dobro radio.

Takođe, Cvejić je primetio i da predstavnici države prave lošu selekciju medija, pa profesionalnim medijima i onima koji poštuju Kodeks novinara Srbije ne žele da daju izjave, a onima koji krše taj kodeks dnevno daju informacije i ekskluzivne izjave.

Ministarstvu kulture i informisanja poručuje da treba preventivno da deluje kada je reč o neprimerenom sadržaju i da ga osuđuje.

Ipak, Cvejić ne umanjuje ni odgovornost samih medija, koje podseća da je njihov posao da rade u skladu sa profesionalnim i etičkim standardima.

Nisam siguran ni da li postoji medijska scena Srbije, pošto imamo pregršt provladinih tabloida i medija koji se možda i ne mogu nazvati medijima u pravom smislu te reči. S druge strane, postoji jedna manja grupa pravih medija koji se bave objektivnim novinarstvom„, opisao je Cvejić trenutno stanje u srpskom novinarstvu i medijima.

Zbog svega toga medijskoj slici u Srbiji daje ocenu jedan plus, a kao uzrok za tako lošu ocenu navodi strah koji vlada u celom društvu.

Ne mislim da postoje čak neki direktni pritisci, ili dirigovane vesti, već da kod nekih novinara i urednika postoji autocenzura i želja da se približe vlastima i da preventivno deluju tako što će biti super sa njima i pisati sve lepo o njima, čak i kada to nije tačno„, primećuje Cvejić.

Dobitnik priznanja OEBS za ličnost godine postavlja i pitanje šta će biti sa svim tim novinarima i medijima kada se sveukupno stanje u društvu i državi promeni.

Cvejić nije siguran koliko bi regulativa mogla da pomogne u popravljanju medijske slike u Srbiji.

Podseća i na to da u Srbiji postoji Savet za štampu kao samoregulatorno telo koje u drugim evropskim zemljama ima veoma veliku ulogu, za razliku od Srbije.

Kada bi se tom telu ulagalo više žalbi, moža bi se neke stvari i promenile„, smatra Cvejić.

Rešenje vidi u edukaciji novinara, koji su, prema njegovoj oceni, kao i većina građana nedovoljno medijski pismeni.

Zato Cvejić predlaže i da Ministarstvo kulture i informisanja organizuje treninge za novinare koji bi unapredili profesionalnost i medijsku pismenost samih predstavnika medija.

Potrebna je svest o tome šta je to novinar, koja je njegova odgovornost i kolike su dugoročne posledice za javnost zbog njihove neprofesionalnosti„, poručio je Cvejić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…