Članstvo Srbije u EU ključno za bolji život građana, ubrzati reforme i evrointegracije

Fondacija ''Centar za demokratiju''
Foto: centaronline.org

Beograd – Fondacija Centar za demokratiju apeluje da se ubrzaju reforme i procesi evropskih integracija, jer je to od ključne važnosti da bi građani i građanke Srbije živeli u modernom, demokratskom i uređenom društvu.

Saopštenje za javnost Fondacije Centar za demokratiju prenosimo u celosti.

Najnovije inicijative iz Evropske unije razumemo kao važan podstrek promenama koje će našu državu i društvo približiti standardima koji važe u zemljama EU. Očekujemo da takve inicijative budu još odlučnije i da prikažu neupitnu budućnost članstva Srbije u Evropskoj uniji.

Članstvo u Evropskoj uniji je naš strateški cilj i istorijska šansa da se približimo modernim društvima današnjice. Zbog toga su nam neophodne suštinske reforme u oblastima demokratije i vladavine prava, ljudskih prava, jačanje institucija, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije, sloboda medija, borba protiv siromaštva, zaštita životne sredine.

Svim građanima je važno kakva nam je socijalna politika, kakvo je zapošljavanje, tržište rada, kakve su plate i radno-pravna zaštita.

Želimo da imamo bolji socijalni dijalog, manje diskriminacije pri zapošljavanju i na poslu, posebno osetljivih grupa, više rodne ravnopravnosti, pravo na dostojanstven rad i dostojanstven život, više pravde i funkcionalne demokratske institucije. Potrebno je da gradimo konsenzus o daljem razvoju društva u okviru evropskih vrednosti u kojima neće biti mesta nasilju i u kojem će se svi građani osećati zaštićeno i bezbedno.

Takođe, podržavamo ideje o osnaživanju istinski partnerskih odnosa sa EU i svim evro-atlantskim partnerima, čvršćoj saradnji i učešću Srbije i zemalja Zapadnog Balkana u dijalogu i procesima kreiranja politika na nivou Evropske unije.

Neophodno je konkretnim i transparentnim postupcima i jasnom i proaktivnom komunikacijom povratiti poverenje građana u reforme i evrointegracije, jer je podrška građana ovim procesima od ključne važnosti za njihovo uspešno sprovođenje.

Evropska unija je daleko najvažniji politički i ekonomski partner Srbije. Snažno se zalažemo za evropski put jer verujemo da će reforme države i društva i članstvo u Evropskoj uniji dovesti do toga da građani i građanke mnogo bolje žive.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…