Četvrtina građana Srbije čita, trećina nezainteresovana za kulturne sadržaje

Beograd, 15. decembar 2016. – Građani Srbije najčešće u slobodno vreme gledaju televiziju, slušaju muziku i čitaju novine, dok 6,5% odlazi u bioskop, pozorište, galerije, muzeje i na koncerte, pokazalo je istraživanje o kulturnim potrebama i navikama građana Srbije.

Oko četvrtine građana čita knjige ili radije pretražuje internet i igra igrice. Nešto više od petine građana ne izdvaja novac za kulturna dešavanja. Srbija je oko proseka EU po poseti bioskopima i muzejima i galerijama, dok zaostaje po poseti baletu i operi.

Prema istraživanju koje je 14. decembra objavio Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, blizu 60% ispitanih je navelo da u toku radnog dana ima do četiri sata slobodnog vremena, a tokom vikenda do sedam sati dnevno.

Istraživanje je pokazalo da 49,2% građana gleda TV, sluša muziku ili čita novine u slobodno vreme, 49,1% provodi vreme u krugu porodice, a 47,9 se druži sa prijateljima ili posećuje rođake.

Oko četvrtine građana pretražuje internet ili igra igrice na računaru (25, 6%), dok 24,6% čita knjige.

Po 14,6% građana izlazi u kafiće i klubove i bavi se sportom, 6,1% ide na sportske događaje, a 3,1% odlazi u kladionice i kazina.

U slobodno vreme 11,2% građana spava ili dosađuje se, a 9,3% ide u kupovinu, 6,1% piše, slika ili svira, pokazalo je istraživanje, koje je sprovedeno krajem novembra i početkom decembra 2015. godine,  obuhvatilo je 1.565 ispitanika.

Kako pokazuju podaci, 22,6%  građana ne izdvaja novac za kulturna dešavanja, 52,2% mesečno izdvaja do 2.000 dinara, 20,9% izdvaja između 2.000 i 5.000, dok više od 5.000 dinara mesečno za kulturne sadržaje izdvaja 4,3% građana.

Kulturne sadržaje 17% ispitanika ne posećuje jer ih u njihovom mestu nema, 8,4% zbog toga što su sadržaji skupi, 6,2% zbog lošeg kvaliteta ponude, 31,5% zbog toga što su nezainteresovani i 36,9% zbog toga što nemaju vremena.

Pozorišne predstave u Srbiji gleda 45,2% građana, a aktivnu pozorišnu publiku imaju Vojvodina i Beograd, dok je najmanja poseta u zapadnoj Srbiji i Šumadiji.

Opersku i baletsku scenu prati 5,4% građana, a najviše ljubitelja te umetnosti je u Vojvodini i Beogradu.

U muzeje i galerije ide 40,4% građana, na koncerte oko 50%, dok u bioskop ide više od polovine građana.

Žene dvostruko više navode da čitaju knjige (32,9% žena naspram 14,7% muškaraca), i u znatno većem procentu ističu da posećuju ustanove kulture (8,1% žena prema 4,6% muškaraca).

Muškarci su aktivniji na polju sporta i na internetu, češće posećuju sportske događaje, kladionice i kazina gde žene gotovo da i ne odlaze a prednjače i u rekreaciji. Muškarci se u slobodno vreme i češće odmaraju i dosađuju.

Prema podacima, najčitanije dnevne novine su Blic (43,6%), petina građana čita Kurir i Večernje novosti, Politiku čita oko 10%, Alo 7,2 %, Informer 6,1% i na poslednjem mestu je Danas, koji čita 2,4% građana.

Kada je reč o časopisima, blizu 57% čitalaca voli kolažne časopise.

Građani na televiziji najviše gledaju filmove, zatim informativni program, kvizove, muzički, dokumentarni i sportski program, dok je procenat onih koji gledaju dečji i rijaliti program sličan – 29,7 i 29,1%.

Ispitanici su rekli da od nacionalnih emitera najviše gledaju Radio-Televiziju Srbije (14,5%), Prvu (14,2), Pink (12,9), B92 (6,6) i Hepi (2,6%).Na televiziji građani najviše vole da gledaju filmove – 77,4%, informativni program – 73,2% i kvizove – 70,2%, a najmanje propagandni program – 10,3%, rijaliti šou – 29,1% i dečije programe – 29,7%.

U poređenju sa EU, Srbija ne odskače po poseti bioskopima i muzejima i galerijama. Tu je malo iznad evropskog proseka po kojem je 52% građana EU u poslednjih godinu dana išlo u bioskop, a 37% u muzeje i galerije. Srbija sa takvim prosekom prednjači u odnosu na druge zemlje srednje i jugoistočne Evrope, navodi se.

Srbija znatno zaostaje po poseti baletu i operi, sa 5% građana koji su posetili u prethodnih godinu dana, u odnosu na 18% u EU.

Kada je reč o razlozima za propuštanje kulturnih sadržaja, pozorišta i biblioteke se u EU ne posećuju najviše zbog nedostatka interesovanja, a u Srbiji i Rumuniji zbog manjka vremena. Sa druge strane, i u EU i Srbiji su razlozi za nečitane nedostatak vremena i nezaintesovanist.

Građani Srbije su u pogledu plesa, slikanja, ručnog rada, sviranja instrumenta i glume u rangu sa prosekom građana EU, dok su po pisanju pesama i priča dvostruko aktivniji, navodi se u izveštaju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…