CenTriR: Valjevskoj gradskoj upravi dostavljena inicijativa za usvajanje predloga tema od javnog interesa u oblasti javnog informisanja

Valjevo

Valjevo, 23. januar 2018. – Krajem prošle nedelje CenTriR je Gradskoj upravi Grada Valjeva zvanično uputio inicijativu za usvajanje predloga tema od javnog interesa u oblasti javnog informisanja, koje su prikupljene tokom sprovođenja javnih konsultacija u ovom gradu.

CenTriR je imao nameru da na ovaj način upozna Gradsku upravu Valjeva sa rezultatima do kojih je došao uključivanjem šire javnosti u definisanje medijskih tema od lokalnog javnog interesa tokom sprovođenja konsultativnog procesa koji je trajao nekoliko meseci.

Građani i građanke Valjeva su kroz ovaj proces imali priliku da se na različite načine izjasne o medijskim temama od javnog interesa o kojima žele da čitaju/slušaju/gledaju u medijima čiji će projekti biti sufinansirani iz gradskog budžeta u naredne dve godine.

Kako navode iz CenTriR-a, tokom trajanja javnih konsultacija anketirano je 238 građana i građanki Valjeva, dok je na fokus grupnim diskusijama učestvovalo više od 20 predstavnika različitih sektora (obrazovanje, zdravstvo, socijalna zaštita, civilni sektor, komunlane delatnosti, sport, kultura, mladi i zaštita životne sredine). 

Sa namerom da rezultati javnih konsultacija imaju efekta na postupanje Gradske uprave u oblasti sufinansiranja medijskih projekata, sačinjena je i podneta lista predloga lokalnih tema od javnog interesa koja bi trebalo da se nađe na dnevnom redu naredne sednice Gradskog veća Grada Valjeva.

Cilj pokrenute inicijative je usvajanje bar jednog dela prikupljenih lokalnih medijskih tema od javnog interesa, koje bi se potom uvrstile u predstojeće konkurse u 2018. i 2019. godini.

Da li će Gradska uprava uzeti u obzir ono što su građanke i građani Valjeva predložili biće poznato već naredne nedelje.

Kako Dijalog Net nezvanično saznao, Gradska uprava Valjeva planira da naredne nedelje raspiše konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa od javnog interesa udruženja građana, kao i konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

U svakom slučaju, inicijativa CenTriR-a je pokazala da građanke i građani znaju i imaju šta da predlože. Neophodno je, samo, da ih vlast pita.

Javne konsultacije su sprovedene kao ključna aktivnost na projektu ʺInformisan građanin=aktivan građaninʺ, koji Centar za ravnomerni regionalni razvoj iz Beograda realizuje u Valjevu od septembra prošle godine u okviru programa podrške: ʺKaži/traži šta te zanimaʺ, koji izvode Balkanska istraživačka mreža, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Slavko Ćuruvija fondacija.

Program se realizuje u okviru projekta ʺJavni novac za javni interesʺ koji finansira Evropska unija. 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…