Centar za prava deteta: Mediji prilikom izveštavanja uvek da imaju najbolji interes deteta

novinari

Beograd, 10. januar 2020. – Udruženje građana iz Beograda „Centar za prava deteta“ osudilo je medijsko izveštavanje u Srbiji koje „na najgrublji način krši prava deteta“.

Centar je apelovao na novinare i urednike da prilikom izveštavanja „uvek imaju u vidu najbolji interes deteta“.

Počevši od izveštavanja o nedavnoj otmici devojčice, novinari su kontinuirano neetički i nemoralno izveštavali na neprihvatljiv način, koji je u suprotnosti sa međunarodnim standardima, domaćim zakonima i Kodeksom novinara Srbije“, piše u saopštenju Centra.

Senzacionalističko izveštavanje, kako se navodi, nije u interesu deteta i „grubo narušava pravo na privatnost, dostojanstvo i integritet devojčice o kojoj se izveštava“.

U saopštenju se upozorava da sve što se u medijima i na društvenim mrežama objavi o deci „postaje deo njihovog identiteta“ i može da nanese „ozbiljnu štetu njihovom moralnom i emotivnom razvoju“.

Novinari bi morali da sagledaju i težinu mogućih posledica na žrtvu i ne bi smeli da iznose podatke, pa čak i kada ih dobijaju od nadležnih državnih organa“, piše u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…