BIRODI: U 2021. godini izrada alternativih planova za borbu protiv korupcije

BIRODI

Beograd, 03. januar 2021. – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) najavio je da će u 2021. pokrenuti izradu alternativih planova za borbu protiv korupcije i formiranje alternativnih antikorupcijskih tela u gradovima i opštinama u kojima postoji interes civilnog društva, medija, strukovnih organizacija i univerziteta, a da će prvi u tom redu biti Beograd.

U saopštenju BIRODI je naveo da „velika većina“ gradova i opština, uz pomoć pasivnog postupanja Agencije za borbu protiv korupcije i nadležnog ministarstva za lokalnu samoupravu, pruža „efikasan otpor“ uvođenju antikorupcijskih planova i formiranju nezavisnih tela, što je obaveza iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije iz 2005.

Pokazatelj jačine otpora borbi protiv korupcije je činjenica da Niš, grad u kojem je nastao model borbe protiv korupcije i Lokalni antikorupcijski forum kao telo, danas nema ni lokalni plan ni telo, iako je na čelu grada bivša članica Lokalnog antikorupcijskog tela, ukazao je BIRODI.

Biro je dodao da Beograd  tri i po godine odbija da započne izradu plana za borbu protiv korupcije i formira nezavisno telo.

Da sve ne bude crno pobrinuli su se gradovi Šabac, Sombor, Novi Pazar, Vranje, Malo Crniće, Žabalj, ali i Autonomna Pokrajina Vojvodina, čiji su članovi tela za borbu protiv korupcije izabrani u procesu koji treba da bude primer, a čije se imenovanje očekuje u Skupštini Vojvodine u prvim mesecima ove godine, naveo je Biro.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…