BIRODI: Agencija da predloži regulisanje sukoba interesa u vezi sa novim sazivom Narodne skupštine

Narodna skupština

Beograd, 20. avgust 2020. – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) uputio je zahtev Agenciji za borbu protiv korupcije „da javnost upozna sa svojim predlogom regulisanja sukoba interesa koji je nastao konstituisanjem najnovijeg saziva Narodne skupštine Republike Srbije“.

U saopštenju BIRODI navodi da bi se na taj način pomoglo Skupštini da reguliše sukob interesa.

Taj sukob interesa je „nastao tako što je predsednik Srbije u svojstvu predsednika Srpske napredne stranke (SNS), izradom kriterijuma i predlaganjem kandidata za izbornu listu ‘Aleksandar Vučić Za našu decu’, i pozajmljivanjem svog imena izbornoj listi stranke čiji je predsednik, stavio u zavisan odnos prema sebi novoizabrane poslanike sa te izborne liste„, piše u saopštenju.

Zavisan odnos novoizabranih poslanika prema predsedniku Srbije proizlazi i iz činjenice da predsednik Srbije ima prava da na obrazložen predlog Vlade Srbije raspusti saziv Narodne skupštine Srbije (član 109 Ustav Srbije), u slučaju da poslanici glasaju suprotno  očekivanjima i interesima predsednika Srbije„, navodi se u saopštenju.

BIRODI smatra da, „u kombinaciji sa činjenicom da je trenutni rejting predsednika Srbije znatno viši od rejtinga SNS i njenih poslanika, poslanici sa liste ‘Aleksandar Vučić Za našu decu’ svoje postupanje, pre svega glasanje, mogu staviti u funkciju ostvarivanja interesa predsednika Srbije, jer su svesni da predsednik Republike može da iskoristi svoj rejting i raspusti aktuelni saziv Narodne skupštine ukoliko poslanici ne glasaju u skladu sa njegovim interesima„.

Opstankom ovakvog stanja, Narodna skupština Srbije bi postala podređena volji onoga koga bi poslanici trebalo da kontrolišu pre svega u slučaju člana 55. Zakona o Narodnoj skupštini, koji daje pravo poslanicima da postavljaju pitanje predsedniku koja su od značaja za rad i nadzornu ulogu Narodne skupštine„, navodi se u saopštenju.

BIRODI podseća i na Član 118. Ustava Srbije koji daje pravo jednoj trećini poslanika da pokrenu inicijativu o i/ili da glasa o tome da li je predsednik Srbije prekršio Ustav Srbije, odnosno dvotrećinskoj većini da to izglasa.

Tražimo od Agencije za borbu protiv korupcije da što pre predloži rešenje za regulisanje potencijalnog sukoba interesa narodnih poslanika iz aktuelnog saziva Narodne skupštine izabranih na listi ‘Aleksandar Vučić Za našu decu’ i predsednika Srbije, te time obezbedi ustavno i zakonito funkcionisanje Narodne skupštine„, piše BIRODI u saopštenju.

BIRODI podseća da Član 27, Stav 3. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije glasi: „Funkcioner je dužan da izbegava stvaranje odnosa zavisnosti prema licu koje bi moglo da utiče na njegovu nepristrasnost u vršenju javne funkcije, a u slučaju da ne može da izbegne takav odnos ili takav odnos već postoji, da učini sve što je potrebno radi zaštite javnog interesa„.

BIRODI navodi da se u vezi s tim tokom izbornog procesa već obratio Ustavnom sudu, RIK-u, Predsedništvu, odnosno predsedniku Repubike, Agenciji za borbu protiv korupcije, Evropskom parlamentu i ODIHR-u.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…