BIRN: Zakazano suđenje Žarku Veselinoviću zbog nelegalne gradnje na Goliji

sudijski čekić

Beograd, 1. mart 2019. – Pred Osnovim sudom u Ivanjici 19. marta počinje suđenje Žarku Veselinoviću zbog optužbi da je na Goliji gradio objekat bez građevinske dozvole, saznaje BIRN.

U međuvremenu izdata je građevinska dozvola na osnovu geodetskog snimka koji prikazuje lažno stanje na terenu.

Krivični postupak protiv Žarka Veselinovića, brata kontroverznog biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, pokrenut je jer nije u predviđenom roku uplatio 50.000 dinara, što je bio deo prethodne nagodbe sa tužilaštvom kojim je krivično delo nelegalne gradnje trebalo da mu bude oprošteno.

Uporedo sa tim krivičnim postupkom, nelegalno sazidani objekat na Goliji naknadno dobija lokacijske uslove, a potom i građevinsku dozvolu iako je Republička građevinska inspekcija donela rešenje za rušenje.   

Miljko Glavinić, rukovodilac Odeljenja za urbanizam opštine Ivanjica, koje je izdalo pomenutu građevinsku dokumentaciju, ranije je za BIRN rekao da je dozvola izdata zakonito, jer su „ispunjeni formalni uslovi“, kao i da on nema saznanja da je na toj lokaciji već izgrađen objekat.

BIRN je zato uputio zahtev za pristup informacijama od javnog značaja i zatražio dokumentaciju na osnovu koje je ta građevinska dozvola izdata.

Dokumentacija koju smo dobili navodi na zaključak da formalni uslovi o kojima govori Glavinić nisu bili ispunjeni, odnosno da su lokacijski uslovi izdati bez potrebne dokumentacije.

Tekst Jelene Veljković, u celosti, možete pročitati na sajtu javno.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…