Biometrijski nadzor građana ponovo u nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima

video nadzor

Beograd – Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima koji će narednih nedelja biti tema javne rasprave u sebi sadrži odredbe koje uređuju biometriski nadzor građana, saopštila je Share fondacija.

Polazeći sa pozicije da se apsolutno protive svakom korišćenju biometrijskog nadzora u javnim prostorima iz SHARE fondacije su istakli da će tokom javne rasprave pokušati da u što većoj meri utiču da tekst koji će da bude upućen u skupštini štiti prava građana.

Pozivamo predstavnike civilnog sektora, akademske zajednice, stručne javnosti, medijskih i novinarskih udruženja, kao i sve građane da se uključe u proces javne rasprave kako bi front protiv masovnog biometrijskog nadzora naših (u)lica bio što širi i inkluzivniji”, naveli su u saopštenju.

Share fondacija je istakla da je pisanju nacrta zakona o unutrašnjim poslovima i drugih zakona prethodio proces konsultacija sa predstavnicima civilnog društva.

Od septembra 2021. godine do novembra ove godine organizovano je sedam takvih sastanaka na kojima su predstavnici fondacije ukazivali da nisu ispunjeni uslovi neophodnosti i proporcionalnosti za korišćenje biometrijskog nadzora.

Oni su u saopštenju naglasili da je u maju ove godine MUP pripremio nacrt Procene uticaja obrade biometrijskih podataka, a u novembru i noviju verziju nacrta. U Share fondaciji su naglasili da u ovoj proceni suštinska pitanja nisu adresirana.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…