BG centar: Mladi u Srbiji nezaposleni, depresivni i zanemareni

Beogradski centar za ljudska prava

Beograd, 06. februar 2020. – Beogradski centar za ljudska prava (BG centar) godinama sprovodi aktivnosti u omladinskom sektoru i radi sa mladima širom Srbije.

Uz saradnju i stručnu podršku Tima Ujedinjenih nacija za ljudska prava, BG centar je počeo da izveštava o ljudskim pravima mladih na godišnjem nivou.

Aktuelni „Nulti izveštaj o pravima mladih u Republici Srbiji 2019″ pokazuje da su mladi u Srbiji zanemareni, da odlaze iz zemlje, da su nedovoljno uključeni u procese donošenja odluka, nedovoljno zastupljeni u medijima i posledično u velikom riziku od siromaštva.

Među ključnim nalazima iz izveštaja izdvaja se i to da su mladi u Srbiji starosti između 15 i 24. godine u duplo većem riziku od nezaposlenosti od odrasle populacije. Pored toga, većina mladih je angažovana u nekom od prekarnih oblika zaposlenosti. U izveštaju se navodi, između ostalog,  i da mladi imaju 20% niže mesečne zarade.

I dok oko pola miliona ljudi u Srbiji starosti između 20 i 34 godine živi sa roditeljima, Srbiju mesečno napusti više od 4.000 ljudi, a godišnje oko 51.000, uglavnom mladih, što je otprilike jedna cela opština u Srbiji.

Nalazi izveštaja pokazuju da pristup zdravstvenoj zaštiti nije jednako dostupan, posebno mladima iz ruralnih sredina, da je problematičan položaj mladih koji žive sa HIV-om, multiplom sklerozom i drugim težim bolestima.

Kod mladih uzrasta između 15 i 29 godina primetna značajna stopa anksioznih i depresivnih stanja, koja su intenzivnije prisutna kod mladih slabijeg ekonomskog i socijalnog statusa.

Kada je reč o ostvarivanju biračkog prava među mladima starijim od 18 godina samo 40% redovno koristi pravo glasa, dok 32,4% navodi da nikada ne glasa.

Nulti izveštaj o pravima mladih u Republici Srbiji u 2019. godini pokazuje da su mladi najviše zainteresovani za ostvarivanje svojih ekonomskih i socijalnih prava, koja ocenjuju kao prava koja su sistemski ugrožena i zanemarena.

Izveštaj je dostupan za preuzimanje na sajtu Beogradskog centra za ljudska prava.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…