Beloj kući važnije brzo, od stabilnog rešenja za spor Beograda i Prištine

Bela kuća

Cirih, 18. jun 2020. –  Najavljeni sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu jasno pokazuje koliko su se u poslednje vreme SAD i Evropska unija udaljile od zajedničkog angažmana na Balkanu, gde su decenijama sledile iste političke ciljeve, piše dnevnik „Noje ciriher cajtung“ (Neue Zuericher Zeitung – NZZ).

Da administracija američkog predsednika  Donalda Trampa po svaku cenu želi da postigne napredak u komplikovanim odnosima Srbije i Kosova već je duže vreme očigledno. Od spoljnopolitičkog uspeha, koji bi uz to EU i multilateralnu diplomatiju predstavio u lošem svetlu, očekuje se vetar u leđa za jesenju izbornu kampanju„, piše švajcarski dnevnik.

List primećuje da je veoma interesantan i trenutak koji je Trampov izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel izabrao da objavi svoju inicijativu i pozove lidere Srbije i Kosova da se 27. juna sastanu u Vašingtonu.

U Srbiji se narednog vikenda održavaju parlamentarni izbori. Pa iako niko ne sumnja u pobedu Srpske napredne stranke predsednika Aleksandra Vučića, najava jedne u unutrašnjepolitičkom smislu tako delikatne inicijative, isto je što i prejudiciranje ishoda izbora„, piše NZZ.

Sa druge strane, na Kosovu je situacija i dalje nestabilna, piše švajcarski dnevnik, ukazujući na obaranje vlade Aljbina Kurtija, masovno negodovanje građana i animozitete između šefa države Hašima Tačija i novog premijera Avdulaha Hotija.

Uz ocenu da je Grenelova inicijativa „snažan udarac u evropsku cevanicu“ i da jasno pokazuje koliko u se u međuvremenu udaljile politike SAD i EU na Balkanu, NZZ ipak naglašava da za to gubljenje uticaja EU može da krivi samo sebe.

Prema pisanju NZZ, smanjivanje uticaja EU je posledica nestanka perspektive članstva u Uniji za zemlje regiona, što je godinama bio glavni politički instrument Brisela. Posebno se to, piše dnevnik, primećuje na Kosovu, gde je građanima i dalje potrebna viza za EU,  ali je i za predsednika Srbije Vučića ulazak u EU uvek bio glavni argument za kompromise sa Kosovom.

List, međutim, ocenjuje da su i izgledi za dugoročniji uspeh najnovije američke inicijative „sumorni„.

Početnik u balkanskoj politici Grenel nikada nije uspeo da verodostojno opovrgne sumnje da mu je važnije da priredi ‘foto-sesiju’ za svog šefa u Beloj kući, nego da postigne održivo rešenje, koje bi uživalo široku podršku„,  piše dnevnik.

To nameće i pitanje najspornije tačke pregovora, a to je eventualna razmena teritorija između Srbije i Kosova, piše list, naglašavajući da se takvom rešenju veoma protive građani Srbije i Kosova, ali i da regionalne posledice takvog kršenja tabua zahtevaju veoma pažljivu diplomatiju.

Najnovija faza konflika između Srbije i Kosova traje već dve decenije. Za komplikovane probleme u regionu ne postoji ‘brzo rešenje’ koje bi bilo po ukusu američkog predsednika„, zaključuje NZZ, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…