1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. BCBP: Saobraćajnu policiju građani vide kao najkorumpiranji deo policije

BCBP: Saobraćajnu policiju građani vide kao najkorumpiranji deo policije

BCBP

Beograd, 6. novembar 2018. – Poverenje u policiju u Srbiji raste ali uporedo rastu i percepcija korupcije i utisak da je rad policije politizovan.

Istraživanje čije je rezultate predstavio Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) pokazalo je da šest od deset građana ima poverenja u policiju, čime se srpska policija našla u zoni svetskog proseka između 60 i 90%.

U isto vreme, sedam od deset građana veruje da je policija korumpirana dok je za tri četvrtine ona podređena interesima politike.

U izveštaju "Javnost Srbije o policiji" navodi se da, iako javnost percipira da postoje visoka politizacija i korupcija u policiji, to ne utiče na poverenje u policiju iz čega se može zaključiti ili da su građani navikli da je korupcija svuda prisutna ili da ne uočavaju da poverenje ne bi trebalo da se povezuje sa korupcijom i uticajem politike na operativan rad policije.

Istraživanje je pokazalo i da jedan deo populacije policiju doživljava najviše kao servis građana, dok drugi, dvostruko veći, veruje da policija najmanje tako deluje.

Već tri godine uzastopno trećina ispitanika navodi da je policija servis građana ali je ove godine zabeležen blagi rast onih koji veruju da policija najviše štiti interese vlade i političkih partija, što smatra svaki četvrti građanin.

Istovremeno šest od deset građana Srbije misli da policija najmanje radi kao servis građana.

Rezultati istraživanja pokazali su i da u Srbiji generalno vlada slika o dubokoj korumpiranosti – za samo tri od 12 ponuđenih institucija percepcija korupcije je ispod 50%, dok su zdravstvo, policija, sudstvo i mediji na vrhu lestvice kada je reč o percepciji korupcije.

"U takvom okruženju korupcija, koja predstavlja lošu pojavu, postaje normalna pojava, pri čemu vlada pravilo 'sistem me je naterao na korupciju", navodi se u izveštaju koji je predstavio BCBP.

Istraživanje je pokazalo i da građani centralne Srbije imaju više poverenja u policiju i više se uzdaju u to da će ih policija zaštititi, pa se i osećaju bezbednije od Beograđana i Vojvođana, dok su razlike u stavovima gledano prema polu minimalne.

Najkorumiraniji deo policije je tradicionalno, četvrtu uzastopnu godinu, saobraćajna policija i troje od četvoro ispitanika veruje da su saobraćajni policajci korumpirani.

U poslednje četiri godine, kako je objavljeno, zabeležen je trend rasta onih koji uočavaju korupciju u saobraćajnoj i kriminalističkoj policiji, kao i trend smanjenja onih koji uočavaju korupciju u graničnoj policiji, upravnim poslovima i specijalnim jedinicama.

Iako još ne vide opipljive rezultate borbe protiv korupcije u policiji, građani su blago optimistični i svaki drugi veruje da se država bori protiv korupcije u policiji, ali ne na pravi način, dok je četvrtina ubeđena da se država uopšte ne bori protiv korupcije u policiji.

Ipak, trećina ispitanika veruje da će se država u budućnosti uspešnije boriti protiv korupcije a forumula za to je, prema njihovom mišljenju, strogo kažnjavanje korupcije i uspostavljanje liderstva unutrašnje kontrole policije.

Istraživanje u Srbiji obavio je IPSOS Stratedžik Marketing u avgustu 2018. na uzorku od 1.008 punoletnih.

To je četvrti krug istraživanja javnog mnjenja koje je osmislila regionalna mreža POINTPULS kako bi se ispitali stavovi građana o bezbednosti, policiji i korupciji.

Istraživanje je istovremeno realizovano u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…