1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Babić: Doneti zakon o uzbunjivačima

Babić: Doneti zakon o uzbunjivačima

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je da ima mnogo toga što bi nova vlada trebalo hitno da uradi kada je u pitanju borba protiv korupcije, a da su prioriteti Agencije izmene zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i donošenje zakona o zaštiti uzbunjivača.

"Uzbunjivači imaju važnu, a veoma rizičnu, ulogu u otkrivanju korupcije i zato im se mora pružiti adekvatna zaštita od odmazde. Putevi korupcije su, po samoj svojoj prirodi tajni. Da bi bila otkrivena, važno je da se ljudi koji su svedoci korupcije ohrabre da je prijave, a obvaveza je države da ustpostavi mehanizme njihove efikasne zaštite", istakla je Babić.

Na pitanje da li su državni funkcioneri u poslednjoj izbornoj kampanji koristili više ili manje javne resurse nego na ranijim izborima, Babićeva je rekla da postupak kontrole nije okončan, "pa je teško dati preciznu procenu, ali se čini da u tom pogledu nema značajnijih odstupanja u odnosu na prethodne izborne kampanje".

Ona je navela i da su Ivica Dačić i šest ministara iz njegove vlade dostavili podatke o aktivnostima u toku izborne kampanje u dodatnom roku od 15 dana koje im je Agencija dala.

Ona je međutim ocenila da je važno da javnost bude blagovremeno upoznata sa onim što otežava rad Agencije, posebno kada su u pitanju najviši predstavnici izvršne vlasti koji imaju i najveću odgovornost u ispunjavanju svih zakonskih obaveza.

Odgovarajući na pitanje ko su tri člana prethodne vlade koja su ćutanjem ignorisali njen zahtev za podacima o aktivnostima u kampanji, Babićeva je rekla da je Agencija "saopštila samo imena onih članova vlade koji su svojim odgovorima jasno iskazali stav da neće postupiti po njenom zahtevu".

"Odgovori na prvi zahtev Agencije nisu stigli iz kabineta Sulejmana Ugljanina, pokojnog Jovana Krkobabića i Aleksandra Vučića", rekla je Babićeva i dodala "kako nije redak slučaj da odgovor na zahtev Agencije izostane zbog administrativnih razloga, upućene su urgencije, nakon kojih su odgovori dostavljeni".

Babić je rekla i da odgovorno tvrdi da podaci iz krivičnih prijava protiv Slavice Đukić Dejanović i Gorana Ješića koji nisu prijavil imovinu ili su dostavili lažne podatke, nisu izašli iz Agencije, jer su bile preuzete sve mere u cilju povreljivosti dokumenta.

Babić je poručila i da cilj Agencije nije da podnosi krivične prijave već da funkcioneri blagovremeno prijavljuju imovinu i da se obeshrabre da je prikriju.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…