Austrijska nacionalna biblioteka proširila zbirku o Ludvigu Vitgenštajnu

Ludvig Vitgenštajn

Beč, 26. avgust 2020. – Austrijska nacionalna biblioteka je proširila svoju zbirku dokumenata o Ludvigu Vitgenštajnu, jednom od najznačajnijih filozofa 20. veka.

Zbirka se od 2017. godine nalazi pod zaštitom Unesko programa „Pamćenje sveta“ („Memory of the World“) koji je posvećen očuvanju dokumentarne svetske baštine.

Biblioteka je uspela da nabavi 259 pisama koja dokumentuju 30-ogodišnje prijateljstvo između filozofa Ludviga Vitgenštajna i školskog direktora Ludviga Henzela. Pisma i razglednice su nastali u periodu između 1919. i 1951. godine i obuhvataju 115 pisama od Vitgenštajna Henzelu, 12 pisama od Henzela Vitgenštajnu i pisanja Henzela upućena članovima odnosno bliskim prijateljima porodice Vitgenštajn.

U pitanju je poslednja velika zbirka originalnih dokumenata o poznatom filozofu koja je bila dostupna na tržištu antikviteta, a Austrijska nacionalna biblioteka ju je nedavno kupila za 175.000 evra. Celokupna zbirka je raspoloživa preko onlajn kataloga Austrijske nacionalne biblioteke.

Pored tvojih kvaliteta ne preostaje ti ništa drugo nego da postaneš svetac“, napisao je Henzel Vitgenštajnu 27. septembra 1920. godine.

Njih dvojica su se upoznala 1919. godine u italijanskom logoru za ratne zarobljenike u Monte Kazinu. Henzel, koji je bio nastavnik, a kasnije direktor škole, uticao je na Vitgenštajna da posle Prvog svetskog rata postane učitelj.

Henzel se zanimao za filozofiju i objavio je brojne članke koje je Vitgenštajn delimično oštro kritikovao. Uprkos filozofskim razlikama ostali su bliski prijatelji do Vitgenštajnove smrti 1951. godine.

Ludvig Vitgenštajn je tokom svog života objavio jedino „Logičko-filozofski traktat“ 1921. godine, a njegovi rukopisi od 20.000 strana objavljeni su posthumno 1953. godine pod nazivom „Filozofska istraživanja“.

Tek tada je on prepoznat kao jedan od najznačajnijih filozofa 20. veka. Austrijska nacionalna biblioteka poseduje originalnu verziju „Filozofskih istraživanja“ i dva originalna tiposkripta „Logičko-filozofskog traktata“ kao i obiman broj fotografija porodice Vitgenštajn, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…