Antikorupcija – jedna od tema konkursa za OCD opštine Ub

Opština Ub raspisala je konkurs finansiranje projekata lokalnih udruženja građana.

Finansijska sredstva Opštine Ub u ukupnom iznosu od 3.200.000,00 dinara, opredeljena su za podsticanje programa i/ili projekata, ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa i/ili projekata koje realizuju udruženja koja imaju sedište na teritoriji opštine Ub,a koja su od javnog interesa.

Jedna od tema ovog konkursa je i borba protiv korupcije, što predstavlja i praktičnu primenu Lokalnog plana za borbu protiv korupcije opštine Ub.

Naime, jedna od predloženih mera u ovom antikorupcijskom strateškom dokumentu je i afirmisanje i podsticanje antikoruptivne kulture u lokalnoj zajednici.

Od jula 2012.g. do marta 2013.g. Biro za društvena istraživanja (BIRODI) iz Beograda i Dijalog iz Valjeva sproveli su aktivnosti na projektu „Izrada planova za borbu protiv korupcije za opštinu Ub“, uz podršku Ulof Palme Centra.

Lokalni planovi za borbu protiv korupcije predstavljaju konkretizaciju prioriteta koji su definisani Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije, ali i međunarodnih konvencija kojih je Srbija potpisnik, kao i primere dobre prakse iz drugih evropskih gradova. Proces izrade lokalnih planova za borbu protiv korupcije je definisan kroz konsultativni proces čiji su učesnici predstavnici lokalne samouprave, civilnog društva, privrede i medija.

Rezultat ovako sprovednog kosultativnog procesa je dokument koji definiše mere koje se odnose, pre svega, na prevenciju slučajeva korupcije, transparentnost, edukaciju i povećanje učešća građana u procesima odlučivanja. Dokument, istovremeno, obezbeđuje: izjavu o posvećenosti predstavnika lokalne zajednice u borbi protiv korupcije, jasan plan aktivnosti, očekivanih rezultata i modela evaluaciju izveštavanja, plan edukacije, modele nagrađivanja i sankcionisanja na nivou organa lokalne samouprave i ostalih uključenih strana, kao i plan i mehanizme podrške i promocije antikoruptivnog aktivizma.

 

 

 

Konkurs za organizacije civilnog društva Opštine Ub 2014. by DijalogNet

 

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…