1. Početna
  2. Društvo
  3. AKPA: U mišljenju Venecijanske komisije smernice, ne i gotova rešenja

AKPA: U mišljenju Venecijanske komisije smernice, ne i gotova rešenja

Venecijanska komisija

Beograd, 26. jun 2018. – Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) pozdravlja mišljenje koje je Venecijanska komisija iznela na predložene amandmane na Ustav Srbije u oblasti pravosuđa.

AKPA ocenjuje da je „u pitanju je važan akt za budućnost srpskog pravosuđa koji ne prestavlja tačku na proces izmene Ustava, već daje smernice za dalji rad“, i dodaju da „posebno apostrofiramo snažnu podršku koju je Komisija izrazila u odnosu na Pravosudnu akademiju“.

Ovo nije momenat u kome bi bilo pametno da bilo pojedina strukovna udruženja, bilo predstavnici izvršne vlasti objašnjavaju javnosti kako je druga strana grešila u svojim kritikama, već vreme pred nama treba iskoristiti za konstruktivan dijalog u pravcu finalizacije ustavnog teksta“, piše u saopštenju AKPA.

Iz AKPA smatraju da je „Mišljenje Komisije u pojedinim segmentima vrlo jasno i precizno“, ali i dodaju da „postoje i važna pitanja koja ostaju i dalje otvorena, a takva su neka od najspornijih koja se tiču sastava i izbora pravousdnih saveta i koja će suštinski odrediti u čijim rukama će biti pravosudna moć“.

AKPA poziva sve aktere ovog procesa da se „posvete izgradnji instituta i institucija i delotvorne kontrole moći, a ne izgradnji sistema u kome će na najlakški način kontrolisati vlast u pravosuđu, jer ako tako nastavimo, onda ne govorimo o nezavisnosti pravosuđa, već o podeli moći baziranoj na interesima izvršne vlasti i predstavnika strukovnih udruženja“, navedeno je u saopštenju.

U ovom svetlu treba shvatiti i mišljenje Komisije koje je na liniji podele vlasti i onemogućavanja nedozvoljenog spoljnog i unutrašnjeg uticaja na pravosudni sistem“, kažu iz Alumni kluba Pravosudne akademije.

Jedino pitanje oko kog je bilo dosta polemike u javnosti i dosta osporavanja, a na koje smo u mišljenju Venecijanske komisije dobili nedvosmislen odgovor je Pravosudna akademija, koju je Venecijanska komisija podržala, navodeći da ona može biti ustavna materija, kao i jedini ulaz u pravosuđe, da se time ojačava profesionalizam, te savetuje učvršćivanje njenog statusa u Ustavu“, piše u sapštenju.

AKPA smatra da je ovim stavljena tačka na dilemu da li je ovoj instituciji mesto u Ustavu i da se u nastavku procesa treba posvetiti pitanju upravljanja Akademijom i sastavom komisija za izbor polaznika – budućih pravosudnih funkcionera.

Za razmatranje svih pitanja koja proizlaze nakon mišljenja Venecijanske komisije potrebno je ponovo otvoriti javnu raspravu i izbeći politikantski odnos i atmosferu netolerencije koja je do sada provejavala tokom proteklih godinu dana“, kategorični su iz Alumni kluba Pravosudne akademije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…