AKPA: Ne treba čekati promenu Ustava, da bi se nastavilo sa reformom

sudijski čekić

Beograd, 5. jul 2018. – Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) saopštio je da pozdravlja napore koje je VSS uložio da se načini korak ka uvođenju merljivih kriterijuma u proces izbora sudija i što je prvi put organizovan pisani test za oko 700 diplomiranih pravnika koji su konkurisali za mesta sudija osnovnih i prekršajnih sudova.

Baziranje izbora na objektivnim kriterijumima jača poverenje javnosti u pravosuđe i da treba nastaviti tim putem i razmotriti i uvođenje dodatnih kriterijuma kako bi se najlakše došlo do najboljih kandidata, jer i nakon testa postoji veoma veliki broj lica koja imaju maksimalnu ocenu“, smatra AKPA.

Nadaju se, kako ističu u saopštenju, da će proces izbora sudija pomoći kolegama iz dve grupacije kandidata – sudijskih pomoćnika i polaznika Pravosudne akademije (PA) da približe stavove u pogledu buduće reforme sistema izbora i to najpre zato što je ovaj konkurs pokazao da je broj sudijskih pomoćnika koji pretenduju na funkcije u pravosuđu mnogo manji od dve hiljade, kako se do nedavno spekulisalo i zato što verujemo da protiv uspostavljanja fer kriterijuma u izboru ne treba da postoje prigovori.

AKPA podseća da je Venecijanska komisija u svom mišljenju na ustavne amandmane podržala reformu u izboru sudija i tužilaca u kojoj bi PA postala uslov za izbor na funkciju.

AKPA smatra da ne treba čekati promenu Ustava, da bi se nastavilo sa reformom i Pravosudnoj akademiji omogućilo potrebno mesto u pravosudnom sistemu, već očekuju da će VSS i DVT na tekućim konkursima uzeti u obzir kvalitet koji je Pravosudna akademija selektovala i omogućiti da svršeni polaznici Akademije u znatnom broju budu izabrani na pravosudne funkcije.

VSS je 3. jula 2018. godine objavio rezultate pisanog dela ispita na konkursu za izbor sudija osnovnih i prekršajnih sudova. AKPA poziva javnost da prisustvuje polaganju završnog ispita šeste generacije polaznika koja se odvija od uorka do petka u novoj zgradi Pravosudne akademije u ul. Svetozara Markovića broj 23. Ispit se polaže pred petočlanom komisijom sudija i tužilaca i prenos ispita se emituje u realnom vremenu putem Interneta na Jutjub kanalu Pravosudne akademije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…