Akademik Dušan Teodorović dobitnike nagrade “Verica Barać“

Beograd, 16. decembar 2016. – Savet za borbu protiv korupcije je godišnju Nagradu "Verica Barać" uručio članu Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i redovnom profesoru Saobraćajnog fakulteta Dušanu Teodoroviću za borbu protiv korupcije u 2016. godini.

U obrazloženju odluke navodi se da je Teodorović "odvažni naučnik koji žustro žigoše neodgovoran odnos prema formiranju obrazovnih i naučnih institucija kako bi služile onima čije su ambicije bez pokrića i kojima je diploma potrebna kao statusni simbol, a ne kao potvrda i dokaz znanja i osposobljenosti", prenosi Beta.

Potpredsednik Saveta Miroslav Milićević rekao je da je Teodorović žestoko javno kritikovao lažne diplome i sistem obrazovanja u Srbiji.

"Akademik Teodorović je ukazao da na javnoj sceni ima mnogo nosilaca ispraznih titula, a ta titularizacija je atak na obrazovni sistem", rekao je Milićević.

On je dodao da je "dobro da je odvažni član Akademije progovorio jer SANU ćuti više decenija".

"Srpska intelektualna elita je malobrojna, na margini je i bez uticaja na društvo", rekao je Milićević.

Zahvaljujući za nagradu, Teodorović se zapitao "gde je Srbija na kraju 2016. godine i zbog čega je u društvu dominantna ideja jedna država jedan vođa".

"Zašto akademska javnost Srbije ćuti i dozvoljava da pojedinci sa vrha vlasti nezasluženo dobijaju najviše akademske titule i zvanja", rekao je Teodorović.

On je upitao po čijem se nalogu u Hercegovačkoj ulici rušila privatna svojina, zašto se država kukavički odnosi rema divljoj gradnji i huliganstvu.

"Kako je moguće da najviši držvni funkcioneri imaju netransparentne porodične privatne fondacije. Kako smo dozvolili da medijski plaćenici, niskih profesionalnih dometa lažima razapinju po tabloidima pojedince koji se usude da ukažu na puteve kojima treba ići ka uređenom građanskom društvu", dodao je Teodorović.

Dušan Todorović je profesor Saobraćajnog fakuleta, američkog Univerziteta i Politehničkog instituta Virdžinija, redovni član SANU i Evropske akademije nauka i umetnosti. Objavio je više od 100 radova u domaćim i međunarodnim časopisima iz oblasti saobraćajnog inženjerstva, operacionih istraživanja i veštačke inteligencije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…