Agencija: Milanović i Stepanović koristili javne resurse u svrhu političke promocije u Valjevu

Đorđe Milanović, Zoran Stepanović

Beograd, 08. jun 2020. – Agencija za borbu protiv korupcije donela je rešenja o povredi Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, protiv dva funkcionera koji su i kandidati na predstojećim izborima u Valjevu.

Reč je o Đorđu Milanoviću (direktoru JKP Vodovod Valjevo) i Zoranu Stepanoviću (v.d direktora JP Toplana Valjevo).

Kako se navodi u saopštenju, Agencija je utvrdila da su Milanović i Stepanović,  u svrhu javnog predstavljanja učesnika u izborima i njihovih izbornih programa, pozivanja birača da na izborima glasaju za izbornu listu Ivica Dačić-„Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS)-Dragan Marković Palma“ za odbornike Skupštine grada Valjeva u predizbornom spotu SPS-JS „Uvek samo Valjevo“ Đorđe Milanović za gradonačelnika, koji je objavljen na društvenoj mreži Youtube, nedozvoljeno koristili javne resurse čime su postupili suprotno odrebi čl. 29 Zakona o Agenciji.

Naime, kako je navedeno u prijavi, a potom i u saopštenju Agencije, nosilac liste i kandidat za Gradonačelnika Valjeva Đorđe Milanović, radi promocije liste koju predvodi, za potrebe promotivnog spota, zloupotrebio je zgradu JKP Vodovod Valjevo u kojoj direktorsku funkciju obavlja od 2014. godine.

Ovaj promotivni spot, je razlog za izricanje mere javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije za još jednog funkcionera i kandidata za odbornika u Valjevu, Zorana Stepanovića, v.d direktora JP Toplana Valjevo, jer je za potrebe spota, zloupotrebio prostorije u zgradi javnog preduzeća na čijem se čelu nalazi.

U oba slučaja došlo je do nedozvoljenog korišćenja javnih resursa u svrhu političke promocije.

Agencija za borbu protiv korupcije, postupajući po prijavama i u zakonskim rokovima koji su izuzetno kratki, donela je rešenja o povredi Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, protiv dva funkcionera koji su i kandidati na predstojećim izborima u Valjevu, i izrekla im mere javnog objavljivanja preporuke za razrešenja sa javnih funkcija.

Ova rešenja nisu konačna i Milanović i Stepanović mogu podneti žalbu Odboru Agencije.

Podsećamo, Agencija ima nadzornu i kontrolnu funkciju, posebno tokom izborne kampanje, i ovim putem poziva funkcionere i političke subjekte na odgovoran nastup.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…