Zbog napada na novinara Krliću presuđeno da isplati 300 hiljada dinara

Mirko Krlić

Zrenjanin, 05. maj 2020. – Osnovni sud u Zrenjaninu presudio je da je predsednik Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje Mirko Krlić dužan da glavnom i odgovornom uredniku lista „Zrenjanin“ Daliboru Bubnjeviću isplati 300.000 dinara.

Presuda je doneta zbog povrede ugleda, časti i pretrpljenog straha, jer je Krlić fizički i verbalno napao Bubnjevića u martu 2018. dok je bio na novinarskom zadatku.

U presudi, u koju je Udruženje novinara Srbije (UNS) imalo uvid, odbačeno je da je Bubnjevićtrpeo fizičke bolove„, iako je sud na osnovu njegovog i iskaza svedoka utvrdio da ga je Krlić na manifestaciji „Hercegovačko sijelo“ u zrenjaninskom hotelu „Vojvodina“ ošamario.

U delovima presude koju prenosi UNS, ističe se kako je Bubnjević u tužbi naveo da mu je Krlić prišao za stolom i uz psovke i uvrede rekao da ne piše o njegovoj ćerki i fabrici vode, a da je zatim otišao za njim u toalet, gde ga je fizički napao.

Krlić se Bubnjeviću u toaletu, stoji u presudi, obratio rečima: „Obećao sam ti da ćeš dobiti ono što zaslužuješ, to što sam ti rekao ispunjavam„, a zatim ga je otvorenom šakom udario u desnu stranu lica i nastavio sa pretnjama.

Bubnjević je, prema tužbi, „doživeo strah maksimalnog intenziteta, bojazan za život i zdravlje„, prenosi UNS.

Zoran Dimitrić, jedan od svedoka, rekao je da je u toaletu video Krlića koji se unosi u lice Bubnjeviću, da mu preti i vređa ga, te da je stao između njih kako bi sprečio fizički napad.

U odgovoru na tužbu Krlić je, stoji u presudi, osporio sve navode Bubnjevića, istakao da on nije bio na novinarskom zadatku, kao i da ga nije vređao, niti fizički napao.

Iskaz Krlića nije prihvaćen, zato što je, prema oceni suda, bio u cilju „postizanja uspeha u ovoj parnici“, kao i da je u on u suprotnosti sa iskazima Bubnjevića i svedoka, koje je sud u celosti prihvatio.

Sud je utvrdio da je Bubnjeviću izdat radni nalog da izveštava sa te manifestacije, na poziv gradonačelnika Zrenjanina.

Na ovu presudu Krlić ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Novom Sadu, navodi UNS.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…