1. Početna
  2. Društvo
  3. Više od polovine građana ne opravdava sivu ekonomiju

Više od polovine građana ne opravdava sivu ekonomiju

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID)  predstavili su istraživanje o stavovima građana prema sivoj ekonomiji.

Istraživanje je sprovela agencija Ipsos Strategic Marketing na uzorku od 1.000 građana i deo je Projekta jačanja konkurentnosti Srbije koji NALED i USAID realizuju od decembra 2013.

Više od polovine građana Srbije (57 odsto) ne opravdava postojanje sive ekonomije i jednoglasni su u oceni da nelegalno poslovanje ugrožava prava radnika, smanjuje prihode države i preduzeća i ugrožava zdravlje i bezbednost potrošaca, pokazalo je prvo istraživanje stavova građana o sivoj ekonomiji.

Tri četvrtine anketiranih (76 odsto) smatraju da država ne kažnjava adekvatno preduzeća i pojedince koji posluju u sivoj zoni.Oko 12 odsto građana izjavilo je da mesečne zarade ili naknade dobija na ruke i to bez uplate pripadajućih poreza i doprinosa.

Anketa koju je agencija Ipsos Stratedžik Marketing realizovala na uzorku od 1.000 ispitanika, pokazala je da građani sivu ekonomiju, pre svega, vide kao rad na crno (34 odsto), zatim kao nelegalnu prodaju robe (19 odsto), nezakonito poslovanje (15 odsto) ili kao neplaćanje državi poreza i obaveza (13 odsto).

Svaki šesti ispitanik, njih 17 odsto, nije znalo da kaže šta je to siva ekonomija, rečeno je na predstavljanju istraživanja.

Detaljnije informacije možete pročitati na sajtu Medija centra Beograd.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…