Vice na udaru kritika zbog lošeg tretmana freelance novinara

01. septembar. 2016 – Kanadsko-američka medijska kuća našla se na udaru kritika medijske zajednice zbog lošeg tretmana freelance novinara.

Objavljivanje tekstova bez nadoknade, obećavanje zadataka koji se kasnije otkazuju, rad na produkciji i korišćenje fiksera bez honorara, neke su od optužbi iznetih u tekstu objavljenom u Colombia Journalism Reviewu, a koji, na osnovu razgovora sa grupom freelance novinara koji su radili za Vice, tu medijsku organizaciju optužuje za neetički tretman slobodnih novinara, prenosi media.ba.

Novinari iz Francuske, Maroka, Izraela izneli su priče o svojim iskustvima saradnje sa Vice-om, opisujući ga kao "najgori tretman koji su doživeli".

Kompanija, čiji tim čini oko 80 ljudi, već ranije je bila na meti ovakvih optužbi: Gawker je pre dve godine objavio tekst o kontrastu između niskih plata zaposlenih i uspešnog poslovanja kompanije za koju rade.

Zaposleni u Vice-u su se u augustu prošle godine pridružili rastućem broju digitalnih medijskih organizacija koje su osnovale sindikalna udruženja za zaštitu radnih prava, budući da se medijska industrija, a digitalni mediji posebno, smatra jednom od najnesigurnijih i karakteriše je visok nivo kršenja prava radnika i čestiih otpuštanja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…