1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. Usvojen revidirani program za usvajanje pravnih tekovina EU

Usvojen revidirani program za usvajanje pravnih tekovina EU

Vlada Srbije je usvojila revidirani Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije (NPAA), koji predstavlja detaljan, višegodišnji plan usklađivanja domaćih propisa sa pravnim tekovinama EU, ali ujedno i plan izgradnje institucija za primenu tako usaglašenog pravnog poretka.

Ovaj program realizovaće se u periodu do 2018. godine, koja je rok utvrđen za postizanje potpune unutrašnje spremnosti za pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji.

U izradi NPAA učestvovali su predstavnici svih državnih organa i organizacija, regulatornih i nezavisnih tela, kao i predstavnici Narodne skupštine. NPAA je izrađen tako da povezuje evropsko zakonodavstvo i domaći pravni poredak, kako bi se u svakom trenutku pratili tempo, obim i kvalitet usklađivanja zakonodavstva.

Pravo Unije podeljeno je u skladu sa nadležnošću državnih organa u 35 poglalja, čime je omogućeno i redovno planiranje i praćenje njihovih zakonodavnih aktivnosti.

Planovi navedeni u NPAA poslužiće kao osnov za definisanje mera i aktivnosti u nastavku pregovora o pristupanju RS Evropskoj uniji. Nakon nove faze u procesu pristupanja Srbije EU – stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od 1.septembra 2013. godine, kao i otpočinjanja pregovora o članstvu u EU, održavanjem Međuvladine konferencije u Briselu 21. januara 2014. godine, bilo je potrebno da se pripremi Prva revizija NPAA, usvojenog u februaru 2013.

Time se, u novim uslovima, postiže da ovaj dokument odslikava precizne planove u vezi sa svim obavezama i reformama koje će Srbija realizovati kako bi ispunila kriterijume za članstvo u Uniji.

Kako se pravne tekovine Evropske unije stalno razvijaju, očekuje se da će NPAA povremenim revizijama i ubuduće biti prilagođavan promenama prava Evropske unije.

Vlada je zadužila Kancelariju za evropske integracije, da kao i do sada, podnosi redovne tromesečne izveštaje o sprovođenju NPAA.

Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije predstavlja nastavak Nacionalnog programa za integraciju (NPI) koji je realizovan u periodu od 2008. do 2012. i obezbeđuje kontituitet procesa usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU.

Izvor: Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…