Ustanovljen Poverenik za ravnopravnost na Beogradskom univerzitetu

Beogradski univerzitet

Beograd, 06. jun 2022. – Poverenik za ravnopravnost ustanovljen je na Beogradskom univerzitetu (BU), potvrdila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Podsećamo, društvenim mrežama šire se ispovesti anonimnih studentkinja Arhitektonskog fakulteta koje opisuju situacije seksualnog uznemiravanja.

Janković je ocenila da taj potez pokazuje nameru univerziteta da rešava probleme ugroženosti i seksualnog uznemiravanja, u trenutku kada je sve veći broj žena progovorio o toj vrsti nasilja.

Kako se navodi u saopštenju, Janković je kazala da ustanvoljavanje poverenika za ravnopravnost na BU u trenutku kada su mnoge žene progovorile o ugroženosti i seksualnom uznemiravanju, pokazuje da se univerzitet zalaže za prava i položaj žena i da nastoji da postane istinski rodno odgovorna institucija.

Studentkinjama i studentima se mora verovati, svakoj prijavi se mora pristupati krajnje ozbiljno, a mi smo, kao nacionalna institucija nadležna za sprečavanje svih vidova diskriminacije i zaštitu i unapređenje ravnopravnosti, na raspolaganju za svaku vrstu podrške i pomoći“, rekla je poverenica na otvaranju obuke za buduće poverenike.

Prema njenoj oceni, žene su i dalje u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce.

Unapređenje rodne ravnopravnosti je uslov napretka čitavog društva i da bismo takvo društvo imali, veoma je važna inicijativa visokoškolskih ustanova. Promocijom rodne raznovrsnosti u akademskim strukturama i uključivanjem žena u donošenje ključnih odluka, univerzitetska zajednica daje doprinos razgradnji rodnih i patrijarhalnih ograničenja, ali je i primer drugim, važnim činiocima u društvu“, navela je Janković.

Ona je podsetila da je 2018. godine Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje upućena inicijativa za uvođenje rodne perspektive u postupak akreditacije visokoškloskih ustanova, a da inicijativa nije postala obavezujuća uprkos tome što je Savet prihvatio inicijativu i uputio Nacionalnom akreditacionom telu i Komisiji za akreditaciju – zbog čega je veoma važan svaki samoinicijativni napor univerziteta.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…