Uskoro novi zakon o potrošačima

Vlada Republike Srbije

Vesna Novaković, načelnica Odeljenja za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, rekla je da će Srbija uskoro dobiti novi Zakon o zaštiti potrošača koji će biti u potpunosti sprovodljiv.

Otvarajući konferenciju organizovanu povodom završetka projekta "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji" Vesna Novaković je dodala da se prilikom pisanja zakona vodilo računa da zakon bude u skladu sa evropskim propisima i da njegove odredbe budu sprovodljive, u smislu da budu precizirane uloge inspekcijskih organa, definisane uloge i zadaci nevladinih udruženja za zaštitu potrošača, kao i jedinica lokalne samouprave.

Učesnici projekta "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji" složili su se i da je neophodno podizanje svesti potrošača o njihovim pravima, kao i jačanje i bolja međusobna saradnja organizacija za zaštitu potrošaća.

"Jačanje zaštite potrošača u Srbiji" je projekat finansiran predpristupnim fondovima Evropske unije, a krajnji korisnik je bilo Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, kao ministarstvo nadležno za zaštitu potrošača. Tokom skoro tri godine koliko je ovaj projekat realizovan na čitavoj teritoriji Srbije, uloženo je mnogo truda i znanja kako bi se nivo zaštite potrošača u Srbiji povećao i približio nivou Evropske unije. O uspešnosti uloženih napora govori i podatak da ga je Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji uvrstila na listu uspešnih projekata koje finansira EU.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici ministarstava i regulatornih tela nadležnih za zaštitu potrošača u zemaljama regiona čime se nastavlja praksa resornog ministarstva na unapređenju saradnje na regionalnom i međunarodnom nivou, koji je jedan od ciljeva Strategije za zaštitu potrošača za period 2013-2018.godine.

Prisutnima su se obratili i Hoze Antonio Gomes Gomes, šef sektora operacija Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Dimitris Bakolas, predstavnik konzorcijuma koji je realizovao projekat, profesor Tijeri Burgoanji, vođa projektnog tima i ključni ekspert projekta, kao i ostali domaći i strani eksperti koji su radili na realizaciji ovog projekta.

Izvor: Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…