1. Početna
  2. Društvo
  3. UNS: PDV pretnja projektnom sufinansiranju medija

UNS: PDV pretnja projektnom sufinansiranju medija

Udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije – UNS poziva Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo finansija da zaštite medijske kuće od zahteva za plaćanje PDV-a na novac odobren na konkursima za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

UNS ističe da pojedine lokalne samouprave zahtevaju da mediji kojima su odobreni projekti na konkursima za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja, plaćaju PDV na dobijen novac.

UNS podseća da u obrascima Ministarstva kulture i informisanja koji su deo Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja nije predviđena budžetska pozicija za obračun PDV-a.

UNS smatra da sufinansiranje javnog interesa u oblasti javnog informisanja nije komercijalna usluga i ne treba da podleže plaćanju PDV-a i da bi njegovo naplaćivanje i kažnjavanje medija zbog neispunjavanja tako nametnute obaveze potpuno obesmislilo projektno sufinansiranje medijskog sadržaja, odnosno celokupnu medijsku reformu.

UNS ističe da mediji nisu osetili pozitivne efekte seta medijskih zakona, naprotiv. I dalje nema prenosa kapitala zaposlenima bez naknade, odobravanje otpremnina zaposlenima u medijima u privatizaciji je selektivno, a dodatno oporezivanje novca odobrenog za projektno sufinansiranje značilo bi krah medijske reforme i gašenje medija.

Izvor: Udruženje novinara Srbije – UNS

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…