Univerzitet u Beogradu na Šangajskoj listi visoko ocenjen u 13 od 55 naučnih oblasti

Beogradski univerzitet
Foto: bg.ac.rs

Beograd –  Univerzitet u Beogradu (UB) i ove godine je rangiran po naučnim oblastima u rezultatima ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects 2023.

Međunarodno istraživanje akademske izvrsnosti sprovodi ShanghaiRanking Consultancy, u okviru svog projekta poznatog kao Šangajska lista i od 55 naučnih oblasti UB je visoko ocenjen u 13 oblasti.

Metodologija rangiranja zasnovana je na broju naučnih radova koji su objavljeni u časopisima ubrojanim u prvu četvrtinu prema bibliometrijskom faktoru uticajnosti za određenu naučnu oblast na referentnim listama.

Najbolji rezultat ostvaren je u oblasti nauka o tekstilu i tekstilnom inženjerstvu, gde je UB zauzeo 40. mesto u svetu.

U oblasti nauke o hrani i tehnologiji hrane nalazi se između 51. i 75. mesta u svetu, matematike između 301. i 400. mesta, fizike između 201. i 300. mesta, ekologije između 401. i 500. mesta.

U okviru polja bionauka, Univerzitet u Beogradu je rangiran u poljoprivrednim naukama između 301. i 400. mesta i u veterinarskim naukama gde se nalazi između 201. i 300. mesta u svetu.

U medicinskim naukama, UB je u kliničkoj medicini i stomatologiji rangiran između 201. i 300. mesta, a u javnom zdravlju i farmaciji između 301. i 400. mesta u svetu.

Kada je reč o društvenim naukama, Univerzitet u Beogradu je u oblasti obrazovanja rangiran između 401. i 500. mesta u svetu a u oblasti psihologije između 301. i 400. mesta u svetu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…