U Srbiji su samohrani roditelji mahom majke

U Srbiji ima više od 116.000 samohranih roditelja čija su deca mlađa od 18 godina, a 80% su samohrane majke, saopšteno je na konferenciji o položaju žena u 2014. godini.

Nova istraživanja pokazala su i da većina građana Srbije smatra da muškarci i žene nisu ravnopravni, pri čemu to češće misle žene. Žene zauzimaju četvrtinu najviših pozicija u kompanijama i čine nešto manje od trećine preduzetnika, pokazala su istraživanja.

Predstavljena su tri istraživanja – o samohranim roditeljima, položaju žena u biznisu i stavovima građana Srbije o rodnoj ravnopravnosti.

„Od ukupno 116.349 samohranih roditelja čija su deca mlađa od 18 godina, 80% su majke, a čak trećina ima mesečna primanja manja od 10.000 dinara po članu“, kazala je 25. septembra predstavnica IPSOS Stratedžik Marketinga Ana Delić.

U celoj populaciji porodice u proseku raspolažu sa 53.500 dinara mesečno a porodice sa jednim roditeljem sa nepunih 50.000 , tako da je mesečni prosek po članu u porodicama sa jednim roditeljem nešto ispod 16.000 dinara, pokazalo je istraživanje.

Polovina samohranih roditelja oslanja se na svoju platu, 26% na plate ili penzije ostalih ukućana a po 9% na alimentaciju i socijalnu pomoć.

Na hranu se troši 44% novca kojim raspolažu samohrani roditelji, na stanovanje 18%, na obrazovanje 8%, koliko i na odeću i obuću.

Istraživanje je pokazalo da je polovina jednoroditeljskih porodica materijalno uskraćena a 32% izrazito uskraćena, ali i da čak 92% teško „sastavlja kraj s krajem“ pa 31% ne može da priušti deci vannastavne aktivnosti a 23% ekskurzije i rekreativnu nastavu.

U svakodnevnom životu samohrani roditelji najviše mogu da se oslone na svoje roditelje koji im pružaju finansijsku, emotivnu i organizacionu podršku.

Ističe se i da je drugi roditelj najčešće slabo prisutan i u 84% slučajeva kada pruža podršku, pruža je u vidu novca.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…