U Srbiji se 123 vrste ptica suočava sa rizikom od iščezavanja

Foto: pixabay.com

Beograd – Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) objavilo je da se prema „Crvenoj knjizi ptica Srbije“, gde su predstavljene najugroženije vrste, od 352 zabeležene, 123 suočavaju sa rizikom od iščezavanja.

Zbog toga je Društvo pozvalo zainteresovane da do kraja godine dođu na radionice na kojima će se govoriti o učestalom trovanju divljih i domaćih životnja, pre svega u Vojvodini, kao i nezakonitom izlovljavanju i hvatanju ptica, ali i drugih divljih životinja.

Iz DZPSS su ukazali da u nelegalnim aktivnostima u Srbiji svake godine nastrada stotine hiljada divljih životinja, a da ptice najviše ugrožavaju lov, krivolov i sakupljanje jedinki, kao i zagađenja koja potiču iz poljoprivrede, među kojima je i trovanje pesticidima koje ugrožava 44 vrste.

Radionice će se održati u okviru projekata kojima rukovodi DZPPS „Balkan DETOX LIFE i Adriatic Flyway 5„, najpre u Sremskoj Mitrovici, a potom i u Bačkoj Topoli.

Radionica je otvorena za sve građane, institucije i organizacije jer je ovo široko rasprostanjen problem i tiče se podjednako očuvanja biodiverziteta i zdravlja životne sredine, kao i direktno zdravlja nas ljudi„, rekao je ornitolog DZPPS i jedan od predavača na radionicama Slobodan Marković.

On je kazao da je ideja da se u različitim krajevima Srbije čuju iskustva i problemi koji postoje u vezi sa trovanjem, kao i hvatanjem i ubijanjem životinja.

Ova lokalna isksustva su veoma bitna kako bismo mogli da sprečimo neke buduće probleme. Radionicu će voditi stručnjaci DZPPS-a koji već godinama unazad rade na sprečavanju ovih ilegalnih aktivnosti„, rekao je Marković.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…