U Srbiji privatizaciju čeka 81 medij

U Srbiji je u državnom vlasništvu 81 medij koji čeka privatizaciju ili je u nekoj fazi privatizacije, rekao je 7. jula državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Saša Mirković.

Na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje on je kazao da je pri kraju izrada tri medijska zakona, da je Evropska komisija dala mišljenje i komentare na te zakone i da će prilikom predstojeće posete Briselu pokušati da ubrza taj proces kako bi se medijski zakoni našli u skupštinskoj proceduri.

Mirković je na sednici skupštinskog odbora za kulturu i informisanje rekao da prema podacima Agencije za privredne registre u Srbiji ima između 1.300 i 1.400 medija.

On je kazao i da je pri kraju izrada tri medijska zakona – o javnom informisanju i medijima, elektronskim medijima i zakona o javnim medijskim servisima (Radio televizija Srbije i Radio televizija Vojvodine).

„Dobili smo određene komentare i mišljenja iz Evropske komisije. Mi smo na te komentare poslali odgovore“, rekao je Mirković navodeći da će narednih dana otputovati u Brisel i u direktnoj komunikaciji pokušati „što je moguće više da ubrza proces“ kako bi se oni našli u skupštinskoj proceduri.

Mirković je naveo i da će ti zakoni, posebno zakon o javnom informisanju i medijima, doneti „boljitak“ kada je u pitanju povlačenje države iz medija.

Donošenje medijskih zakona predviđeno je Medijskom strategijom koja je usvojena 2011. Cilj reforme je da se uredi medijska oblast, omogući transparentnosti vlašnistva i finansiranja medija, povlačenje države iz vlasništva u medijima, kao i da se poboljša kontrola trošenja državnog novca u toj sferi.

Međutim, donošenje zakona u sferi medija je od tada više puta odlagano, predstavljani su različiti nacrti i rešenja od kojih su neka nailazila na kritike u sektoru.

Sekretar Ministarstva Igor Jovičić rekao je da Ministarstvo kulture i informisanja radi na tome da se svi predlozi zakona iz oblasti kulture nađu u skupštinskoj proceduri do decembra.

Jovičić je istakao da je formirana radna grupa koja radi na pripremi teksta zakona o kulturi.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…