U Srbiji ostvaren značajan napredak u kvalitetu života mladih

mladi
Foto: shutterstock.com

Beograd – Prema Indeksu napretka mladih 2023. godine, koji je Evropski forum mladih predstavio u Briselu, Srbija je jedna od četiri zemlje Evrope i centralne Azije koje su od 2011. do 2022. godine napredovale po kvalitetu života mladih, saopštila je Vlada Srbije.

Srbija je sa 47. mesta napredovala na 42. sa 79,91 poena od ukupnih 100.

To je postignuto „intenziviranim naporima Vlade Srbije da stvori bolje mogućnosti za mlade i obezbedi uspešnu tranziciju iz sistema obrazovanja u svet rada„, piše u saopštenju.

Vlada u vezi s tim ističe potvrđivanje Deklaracije Zapadnog Balkana o održivoj integraciji mladih na tržište rada, uz postepeno uvođenje „Garancije za mlade„, kao i usvajanja Nacionalne strategije za mlade do 2030. godine i Akcionog plana za njeno sprovođenje za period 2023. – 2025. godine, za čiju realizaciju su obezbeđene tri milijarde dinara.

Podseća se i da je pripremljen Zakon o volontiranju, da će Zakon o radnim praksama po prvi put biti uveden u pravni sistem Srbije, pokrenuto je uspostavljanje omladinskih centara za „integrisane usluge za mlade na jednom standardizovanom mestu u njihovoj lokalnoj zajednici„.

Ove godine je za uspostavljanje omladinskih centara u Nišu, Somboru, Novom Pazaru i Subotici namenjeno 180 miliona dinara, a za 2024. je planirano 240 miliona dinara uspostavljanje tih centara u drugim gradovima i opštinama.

Vlada navodi i program podrške mladima za zapošljavanje „Moja prva plata„, radi obuke kod poslodavaca.

Vlada je ocenila da su dosadašnje aktivnosti doprinele da se znatno smanji nezaposlenost mladih od 15 do 24 godine koja je 2012. godine iznosila 51,2 odsto, a u drugom kvartalu 2023. je 24,7 odsto.

Vlada Srbije navodi da je odlučna da nastavi kontinuirano i sistematsko ulaganje, i stvara uslove za kvalitetan život mladih.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…