Svaki drugi poslodavac ne zna dovoljno o procesu zapošljavanja osoba sa invaliditetom

Forum mladih sa invaliditetom
Foto: fmi.rs

Beograd – Poslodavci u Srbiji u velikom broju nemaju negativnih iskustava sa zaposlenima sa invaliditetom – 72 odsto ispitanih.

To su pokazali rezultati istraživanja Foruma mladih sa invaliditetom sprovedenog u okviru projekta „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom„.

Ipak, većina poslodavaca prepoznaje različite barijere u zapošljavanju osoba sa invaliditetom u većem broju.

Prema istraživanju, 77 odsto poslodavaca kao glavni razlog za nezapošljavanje OSI navodi da nisu mogli da pronađu  odgovarajuće osobe, 54 odsto da imaju nedovoljno znanja o procesu zapošljavanja OSI, dok svaki treći kao razlog navodi da ne poseduje osoblje koje bi pružilo adekvatan vid podrške ovim osobama.

Prema istraživanju, ovu prepreku neki od poslodavaca prevazišli su tako što su omogućili rad od kuće kao opciju.

Hibridni rad i remote rad„, odnosno rad od kuće, dostupni su češće u velikim gradovima poput  Beograda i Novog Sada, piše u istraživanju, kao i u preduzećima koja su velika ili srednja.

Preduzeća koja već imaju osobe sa invaliditetom koje rade hibridno i remote svedoče da se ovakva praksa pokazala kao izuzetno dobra„, navodi se u istraživanju i ističe da i neka od preduzeća koje su dodatno motivisana da zaposle osobe sa invaliditetom namenski otvaraju pozicije za rad od kuće.

Istraživanje razlikuje dve grupe preduzeća – prvu čine poslodavci koje nemaju dovoljnu razvijenu svest o značaju inkluzivnosti i nemaju dovoljno informacija o osobama sa invaliditetom, a drugu čine progresivniji poslodavci koje su već integrisali u svojoj kulturi zapošljavanje ovih osoba.

U prvoj grupi je, kako je navedeno, važna edukacija, u cilju promene svesti poslodavaca od zapošljavanja kao zakonske obaveze ka zapošljavanju osoba sa invaliditetom kao delu korporativnih vrednosti inkluzije. ali i obučavanje poslodavaca da razvijaju individualniji pristup, koji podrazumeva uvažavanje snaga i ograničenja zaposlenih.

Za obe grupe poslodavaca, kako se navodi, dodatno bi motivišuće bilo stvaranje preduzeća „modela“ na koje ostala preduzeća mogu da se ugledaju.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da je projekat „Posao po meri“ nedavno kao jedan od odgovora na nezaposlenost među osobama sa invaliditetom, predstavio portal za zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji povezuje poslodavce sa potencijalnim kandidatima.

Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“ je četvorogodišnji projekat, vredan dva miliona dolara, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi ga udruženje građana Forum mladih sa invaliditetom, sa partneriima, i biće primenjen na nacionalnom nivou sa fokusom na Beograd, Novi Sad, Niš, Suboticu, Zrenjanin i Valjevo, navedeno je u istraživanju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…