Sudijski i tužilački pomoćnici traže obustavu konkursa

sudijski čekić

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika podnelo je Državnom veću tužilaca (DVT) zahtev da obustavi postupak izbora 47 zamenika javnih tužilaca, po konkursu koji je oglašen u januaru, jer još nije donelo pravilnik za vrednovanje kandidata.

Izbor zamenika javnih tužilaca svodiće se na diskreciono pravo DVT-a koga će da izabere od 600 prijavljenih kandidata, upozoravaju iz udruženja.

Predsednik Udruženja Nenad Stefanović rekao je Tanjugu da je Udruženje podnelo zahtev za obustavu tog oglasa, jer je suprotan Zakonu o javnom tužilaštvu i jer je protivzakonit.

Prema njegovim rečima, član 82. Zakona o javnom tužilaštvu predviđa da je DVT dužno da pre oglašavanja oglasa za izbor zamenika tužilaca donese pravilnik na osnovu koga će vrednovati kandidate i utvrđivati njihovu stručnost, dostojnost i osposobljenost.

Povodom zahteva za uvid u pravilnik, DVT je obavestilo Udruženje da se Nacrt pravilnika trenutno nalazi u Direktoratu Evropske komisije za pravosuđe i da će na postojeće kandidate primeniti Zakon o uređenju sudova za kandidate iz reda sudijskih pomoćnika, odnosno Zakon o javnim tužilaštava za tužilačke pomoćike

"Međutim, ta dva zakona nas vrednuju kao državne službenike i u sebi ne sadrže parametre ko je od nas stručan, dostojan i osposobljen za obavljanje javno tužilačke funkcije", naglasio je Stefanović.

S druge strane, tu su i kandidati koji ne dolaze iz redova pomoćnika sudija i tužilaca, već iz drugih pravnih oblasti (advokatura, privreda), a Udruženje, kako je naveo Stefanović, nije dobilo odgovor na pitanje kako će njih vrednovati.

"Iz toga proizilazi da je oglas nezakonit, jer DVT postpa suprotno članu 82 Zakona o javnom tužilaštvu. Mi zahtevamo od DVT da donese odgovarajući pravilnik na osnovu koga će utvrditi stručnost, osposobljenot i dostojnost svih kandidata, da potom raspiše novi oglas za prijavu kandidata", ukazao je on.

Inače, prijava na oglas je završena i čeka se objava izbora kandidata za izbor za zamenike koje imenuje Skupština Srbije.

Ukoliko oglas ne bude obustavljen, izbor će, kako je naveo Stefanović, biti nezakonit.

On je najavio da će se u tom slučaju Udruzenje obratiti Savetu za borbu protiv korupcije, predstavnicima Evrospke delegacije.

"Već smo dostavili OEBS-u i predstavnicima Evropske delegacije zahtev koji je upućen DVT povodom oglasa", dodao je predsednik Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…