Stratulat: Stroži uslovi dobri za zemlje kandidate

Za balkanske zemlje kandidate lestvica za pristupanje EU je podignuta sa izričitom namerom da se garantuje da će za pristupanje biti temeljno i održivo pripremljene, na dobrobit i EU i njih samih.

Uslovi i cilj su osali isti – stvaranje stabilne demokratije, tržišne privrede i izgradnja kapaciteta za funkcionisanje po evropskim standardima.

U slučaju Srbije, glavni izazov biće održavanje ravnoteže između normalizacije odnosa sa Prištinom i sprovođenja reformi u zemlji, budući da je do sada Kosovo imalo prioritet.

Jačanje ekstremno desničarskih stranaka nije pretnja za proširenje, budući da one nisu jedinstvene, ali i zbog toga što u toj oblasti odluke donose zemlje članice.

Corina Stratulat (analitičarka Centra za evropske politike/European Policy Centre – EPC) razgovarala je sa Smiljanom Vukojičić Obradović.

Ceo razgovor možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…