Spasov: Želimo da zajednica uvaži i decu i mlade sa invaliditetom

Foto: presscentar.uns.org.rs

Beograd – Udruženje „Naša kuća“ nastoji da pomogne deci i mladima sa invaliditetom da se obrazuju, a kasnije kroz rad i osamostale.

Zahvaljujući saradnji sa japanskim organizacijama stvorene su mogućnosti da članovi udruženja proizvode visokokvalitetan papir od paklica cigareta, rekla je Anica Spasov, predsednica ovog udruženja.

Dodala je da taj papir koriste, između ostalih, brojni umetnici, marketinške agencije i ekološke organizacije u Srbiji.

Mladi iz Udruženja, a trenutno ih je 25, kroz učešće u procesu prozivodnje papira uče veštine, samoodgovornost i predanost, rekla je Spasov za Tanjug i dodala da oni, odlaskom na posao proširuju znanja i mogućnosti.

Rad im podiže samopouzdanje, ali i daje mogućnost da stvaraju kontakte sa kupcima, umetnicima, a sve to će im, kako dodaje, pomoći da funkcionišu jednog dana, kada njihovi roditelji ne budu mogli da brinu o njima.

Zato, dodaje, veoma bi im značilo i kada šira zajednica na njih ne bi gledala kao na grupu van društvenih tokova.

Takva vrsta podrške potrebnija nam je od finansijske„, rekla je Spasov i naglasila da im je važno da se zajednica otvori za njih.

Podseća da je svako specifičan i ima različite potrebe.

Stvar je samo iz kog se ugla posmatra, ako se takvoj deci pruži adekvatna podrška privređivaće kao svi mi ostali„, rekla je ona i dodala da su zadovoljni materijalom koji dobijaju od građana kroz akciju prikupljanja paklica cigareta.

Mladi koji rade na proizvodnji art papira izrazili su u izjavi za Tanjug zadovoljstvo onim čime se bave, a jedan od njih – Spasa je dodao da svira električnu gitaru i da ima bend da kojim sanja velike snove.

Spasov je navela da papir prave na tradicionalni način koji se u Japanu neguje vekovima, a da u saradnji sa stručnjacima za tehnologiju nastoje da obogate papir tako da može da ima još više namena.

Prema njenim rečima, uskoro će početi da proizvode papirnate posude za dostavu hrane koje će zameniti plastične.

Podsetila je da su roditelji zabrinuti za budućnost dece, a da je od Udruženja do sada, direktno i indirektno pomoć dobilo oko 100 dece i njihovih roditelja.

Udruženje smo osnovali jer je sistem trom, stvari se sporo menjaju, zato smo smislili da radimo na njihovom obrazovanju i stvaranju mogućnosti da kada postanu punoletni mogu da rade, a rad je najefikasniji način da se uključe u životne tokove„, navela je ona.

Dodala je da već deceniju sarađuju sa Japancima, sa njihovom međunarodnom agencijom za razvoj, da im dolazi četvrti volonter koji radi na radnom osposobljavanju mladih, te da su i oni odlazili u Japan.

Ponudili su nam nekoliko mogućnosti od hidropolske bašte do art papira i ocenili da je papir odlična solucija, što se tokom kovida pokazalo kao spasonosno rešenje„, rekla je ona i dodala da imaju štampariju da se na papiru koji prave štampaju knjige koje se tiču ekologije, čitanke.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…