Procedura indukcije pobačaja u Srbiji sprovodi se na zastareo način uz kršenje ljudskih prava žena (video)

Foto: mc.rs

Beograd – Beogradski centar za ljudska prava predstavio je analizu „Prava žena i devojčica prilikom procedure indukovanog pobačaja”.

Priču o nehumanom tretmanu u porodilištima u Srbiji početkom prošle godine pokrenula Milica Filipović iz Šapca koja je javno podelila svoje traumatično iskustvo koje je doživela tokom sprovođenja procedure indukovanog pobačaja u GAK „Narodni front“.

Nakon toga, brojne žene u Srbiji svedočile su kako su bile izložene sličnom ili istom nehumanom tretmanu u više zdravstvenih ustanova širom Srbije i to decenijama unazad.

Objavljivanjem kratkog igranog videa ova organizacija je javnosti približila traume i patnje kroz koje su u zdravstvenim ustanovama prolazile žene koje su bile izložene ovako nehumanom tretmanu, nakon čega je sprovedeno istraživanje o iskustvima žena tokom sprovođenja procedure indukovanog pobačaja u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Tom prilikom realizovano je 30 dubinskih intervjua sa ženama koje su imale neposredno iskustvo (metoda „grudva snega“), dok je za potrebe istraživanja on-line anketu popunilo 165 žena.

Ove godine Beogradski centar za ljudska prava je uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) nastavio da sprovodi aktivnosti od značaja za unapređenje stanja u ovoj oblasti.

Tokom jeseni Beogradski centar za ljudska prava obišao je šest gradova u Srbiji (Kragujevac, Niš, Novi Sad, Užice, Beograd i Šabac) sa ciljem da neposrednim kontaktom sa građankama utiču na njihovo osnaživanje i informisanje o pravima žena tokom boravka u ginekološko-akušerskim klinikama.

Za potrebe uvida u trenutno stanje u ovoj oblasti, izrađena je analiza „Prava žena i devojčica prilikom procedure indukovanog pobačaja”, koja referiše na aktuelne procedure i praksu u zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji, pri čemu pruža konkretne preporuke usmerene na unapređenje prakse i položaj pacijentkinja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…