1. Početna
  2. Društvo
  3. Primena valjevskih strategija (5) – Strategija za unapređenje bezbednosti

Primena valjevskih strategija (5) – Strategija za unapređenje bezbednosti

grad Valjevo

Strategija za unapređenje bezbednosti bavi se problemima koji se odnose na sve vidove i manifestacije kriminala, kao i na različite vidove i aspekte bezbednosti, nasilja i zlostavljanja na teritoriji koju obuhvata grad Valjevo.

Svrha ove strategije je da pruži podršku unapređivanju trenutne situacije u datoj oblasti,  na osnovu potpunog razumevanja postojeće situacije i budućih potreba.

Ovo su uvodne reči strateškog dokumenta Strategija za unapređenje bezbednosti koji je na sednici Privremenog organa opštine Valjeva (24.04.2008.) usvojen zajedno sa Odlukom o obrazovanju Saveta za bezbednost grada Valjeva.

 Proces procene lokalne bezbednosti i izrade Nacrta strategije za unapređenje bezbednosti je trajao oko 20 meseci. Ključni akteri Grada (lokalna vlast, policija, krivično-pravni sistem, građansko društvo, privatni sektor i istraživačke institucije) su održali preko 100 sastanaka u vezi procene lokalne bezbednosti i izrade Nacrta strategije za unapređenje bezbednosti. Definisanje ciljeva i aktivnosti za Strategiju je obavljano u radnim grupama.

U cilјu praćenja bezbednosne situacije u Gradu, utvrđivanja prioriteta u oblasti prevencije kriminala i bezbednosti, radi koordinacije sa nadležnim organima, institucijama i organizacijama obrazovan je Savet za bezbednost grada Valјeva. 

Za rešavanje prioritetnih problema bezbednosti obrazovane su i sledeće radne grupe:
–    Radna grupa za umrežavanje institucija,
–    Radna grupa za revitalizaciju ustanova kulture,
–    Radna grupa za bezbednost mladih,
–    Radna grupa za suzbijanje i prevenciju zloupotrebe psihoaktivnih supstanci,
–    Radna grupa za ekološku i zdravstvenu bezbednost,
–    Radna grupa za prevenciju nasilјa u porodici i 
–    Radna grupa za saobraćajnu bezbednost.    

Prema podacima dobijenim  po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, izveštaje o radu su dostavile radne grupe za revitalizaciju ustanova kulture,  radna grupa za szbijanje i prevenciju zloupotreba  psihoaktivnih supstanci, radna grupa za ekološku i zdravstvenu bezbednost, radna grupa za prevenciju nasilja u porodici i radna grupa za saobraćajnu bezbednost.     

Podneti izveštaji su sadržali  predlog Radnog plana za realizaciju prioriteta i predlog finansijskih sredstava za realizaciju prioriteta navedenih radnih grupa. Izveštaji su podneti u periodu januar – mart 2009. Prema podacima kojima raspolažemo ne postoje izveštaji o radu radnih grupa u 2010., 2011. i 2013.godini.

Odgovorna lica iz organa Grada za realizaciju Strategije za unapređenje bezbednosti Valјeva, od donošenja dokumenta od strane Privremenog organa opštine Valјevo (24.04.2008. god.) zaklјučno sa 01.08.2013. godine su: Predsednik opštine Valјevo Jovan Tomić, predsednik Privremenog organa Želјko Gavrić,  Gradonačelnik grada Valјeva, u ranijem mandatnom periodu Zoran Jakovlјević, a sada Stanko Terzić i predsednik Skupštine grada Valјeva, ranije Goran Lučić, a sada Mihailo Jokić.

Za realizaciju Strategije za unapređenje bezbednosti Valјeva, od donošenja dokumenta od strane Privremenog organa opštine Valјevo (24.04.2008. god.) zaklјučno sa 31.07.2013. godine, iz budžeta Grada isplaćeno je 30.587.204,38 dinara.

Prema dostupnim informacijama ne postoje narativni i finansijski izveštaji o realizaciji Strategije za unapređenja bezbednosti (za period od usvajanja dokumenta od strane nadležnog organa, zaključno sa 01.08.2013.)

Zahtevom za slobodan pristup informacijama od javnog značaja zatražena je i informacija o indikatorima na osnovu kojih se sprovodi monitoring i evalacija Strategije unapređenja bezbednosti, kao i informacija o izveštajima o monitoringu i evaluaciju ovog dokumenta. Pored toga, zatražena je informacija o nazivu institucije koja je vršila monitoring i evaluaciju, kao i imena lica odgovornih za neposredno sprovođenje procesa monitoringa i evaluacije Strategije unapređenja bezbednosti. Odgovor koji smo dobili glasi: 

’’Savet za bezbednost grada Valјeva je zadužen za monitoring i evaluaciju realizacije Strategije za unapređenje bezbednosti Valјeva. Za neposredno sprovođenje procesa monitoringa i evaluacije odgovoran je predsednik Saveta.’’

 U narednim tekstovima pokušaćemo da, kroz neposredni razgovor sa odgovornim licima, utvrdimo kako i na koji način se u praksi sprovodi Strategija unapređenja bezbednosti grada Valjeva.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Dijalog Net – Informisanje javnosti o realizaciji strateških dokumenata u Valјevu. Projekat sprovodi udruženje građana Dijalog, a uz podršku grada Valjeva.           

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…